A vártnál alacsonyabb lett az euróövezeti infláció

Lefelé módosította a februári euróövezeti infláció előzetes, becsült adatát az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat); a végleges adat szerint 0,7 százalék a mutató éves összevetésben.
MTI, 2014. március 17. hétfő, 11:54
Fotó: Napi.hu

Az infláció 2013 ősze óta az Európai Központi Bank által "veszélyzónaként" emlegetett 1 százalékos szint alatt ragadt, jóval az EKB által ideálisnak tartott 2 százalékhoz közelítő érték alatt.

Februárban egyedül Ausztriában, Finnországban és Máltán érte el vagy haladta meg az 1,5 százalékot az infláció. Szlovákiában, Portugáliában, Görögországban és Cipruson negatív tartományban volt a mutató.

Az eurózónán kívüli EU-tagállamok közül egyedül Nagy-Britanniában haladja meg a 1,5 százalékot az infláció (1,9 százalék), igaz, itt még csak a januári adat áll rendelkezésre. Horvátországban (-0,2 százalék) és Bulgáriában (-2,1 százalék) csökkent az árszínvonal.

Az elmúlt 12 hónap átlagát tekintve Hollandiában, Finnországban (2,1-2,1 százalék), Romániában (2,6 százalék) és Észtországban (2,8 százalék) volt a legmagasabb, Görögországban (-1,1 százalék), Cipruson (-0,2 százalék) és Bulgáriában (-0,3 százalék) a legalacsonyabb az infláció. Ezt a mutatót alapul véve az euróövezetben Észtországon, Hollandián és Finnországon kívül Németországban, Szlovéniában (1,5-1,5 százalék) és Ausztriában (az előzetes adat szerint 1,9 százalék) felel csak meg az inflációs adat az EKB kívánalmainak.

Magyarországon 0,3 százalék az éves infláció, a 12 havi átlag 1,3 százalék.

A euróövezetben a nagy kilengéseket mutató energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció nőtt, a januári 0,8 százalékról 1,0 százalékra.

HOZZÁSZÓLÁSOK