A vártnál erősebben bővült Németország exportja és importja januárban

A vártnál nagyobb mértékben bővült Németország exportja és importja januárban, a folyó fizetési mérleg többlete viszont jelentősen csökkent - derült ki a német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adataitól.
Papp Zsolt, 2017. március 10. péntek, 08:49
Fotó: Reuters

Januárban az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 2,7 százalékkal, 103,8 milliárd euróra emelkedett, míg a behozatalé 3,0 százalékkal, 85,3 milliárd euróra növekedett, így a kereskedelmi mérleg többlete 18,5 milliárd eurót tett ki - írja az MTI.

Elemzők arra számítottak, hogy az export értéke 1,85 százalékkal, az importé pedig 0,5 százalékkal növekszik januárban, miután decemberben a kivitel értéke 2,8 százalékkal csökkent, a behozatalé pedig 0,1 százalékkal növekedett. A kiigazítatlan adatok szerint Németország 98,9 milliárd euró értékben exportált és 84 milliárd euró értékben importált javakat. Éves összehasonlításban a német export értéke 11,8 százalékkal, a behozatalé pedig 11,7 százalékkal növekedett. A kereskedelmi mérleg januárban 14,9 milliárd eurós többlettel zárt a tavaly decemberi 18,8 milliárd euró után. Tavaly januárban 13,2 milliárd euró volt a szufficit.

A folyó fizetési mérleg egyenlege 12,8 milliárd eurós többletet mutatott januárban az előző havi 24,8 milliárd euró után. Tavaly januárban 14,6 milliárd eurót tett ki a többlet.

Az Európai Unió tagállamaiba januárban 8,0 százalékkal exportált többet Németország az egy évvel korábbinál, míg importja 11,3 százalékkal nőtt. Németország euróövezeti exportja 8,4 százalékkal emelkedett, az euróövezeten kívüli uniós tagállamokba pedig 7,3 százalékkal exportált többet, mint egy évvel korábban. Az Európai Unión kívüli export 17,7 százalékkal ugrott meg éves összehasonlításban.

Az euróövezeti országokból az import 9,3 százalékos, az euróövezeten kívüli uniós tagállamokból pedig 15,6 százalékos emelkedést mutatott. Unión kívüli országokból 12,4 százalékkal nőtt a német import értéke.

HOZZÁSZÓLÁSOK