Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A statisztikai hivatal kedden kiadott jelentése szerint a Dél-afrikai Köztársaság hazai összterméke (GDP) negyedéves összevetésben 2,0 százalékkal emelkedett július-szeptemberben az előző negyedéves 2,8 százalékos növekedés után. Elemzők 1,5 százalékos növekedésre számítottak a harmadik negyedévről.

A mezőgazdaság kibocsátása 44,2 százalékkal nőtt, és a súlyos szárazságot követő bőséges esőzéseknek köszönhetően rekordtermés várható kukoricából. A bányászat teljesítménye 6,6 százalékkal javult az arany és a platina fokozódó kitermelésének eredményeként.

Az afrikai kontinens legiparosodottabb országának gazdasági teljesítménye éves összevetésben 0,8 százalékkal növekedett július-szeptemberben, lassult az előző negyedévben mért 1,3 százalékhoz képest.

A Dél-afrikai Köztársaság gazdasága évek óta gyenge ütemben növekszik, a tavalyi utolsó és az idei első negyedévben pedig egyenesen zsugorodott, negyedéves összevetésben 0,3, illetve 0,6 százalékkal csökkent a GDP. A munkanélküliségi ráta rekordnagyságra emelkedett, az aktív lakosság 27,7 százaléka állástalan, a politikai életet pedig megbénították a Jacob Zuma elnököt érintő korrupciós botrányok.

A dél-afrikai pénzügyminisztérium októberben 1,3 százalékról 0,7 százalékra mérsékelte az idei gazdasági növekedés várható ütemét, és arra figyelmeztetett, hogy a következő három évben is 2 százalék alatt maradhat a GDP-növekedés, mivel a politikai bizonytalanságok aláásták a befektetők bizalmát.

Az országot kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) december 16-20-i tanácskozásán választja meg az új pártelnököt, Zuma utódját. Az új pártelnök lesz az államfő is, ha az ANC győz a 2019-ben esedékes általános választásokon.

A gyenge gazdasági növekedés és a súlyos belpolitikai feszültségek miatt a nagy nemzetközi hitelminősítők közül az S&P április elején, majd pár nappal később a Fitch Ratings is befektetésre már nem ajánlott, spekulatív szintre rontotta az ország adósbesorolását. Az S&P november végén a bóvli szinten belül egy osztályzattal még lejjebb sorolta Dél-Afrikát. A harmadik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service az éppen csak befektetésre ajánlott, "Baa3" kategóriában tartja nyilván Dél-Afrikát, ám november végén a besorolás kilátását negatívra változtatta és a valószínűleg elindította a leminősítést eredményező felülvizsgálatot.