Az Erste csoport 2013 harmadik negyedévére vonatkozóan a vártnál (137 millió euró) alacsonyabb nettó eredményt, 129 millió eurót ért el, ami 6 százalékos negatív meglepetésnek számít. az előző év azonos időszakához képest ez 10 százalékos csökkenésnek számít, ennek ellenére a bank megerősítette idei teljes éves profitvárakozását és céltartalékolási becslését. A bank a negyedévben a vártnál kevesebb, 428 millió eurónyi céltartalékot képzett, ami 11 százalékos csökkenés éves alapon.

A bank nettó eredménye elsősorban a nettó kamatbevételek 7 százalékos csökkenése miatt esett éves alapon, amelyet a díj- és jutalékbevételek becsültnél alacsonyabb növekedése és a 15 százalékkal magasabb kereskedési tevékenységből származó bevétel sem tudott teljesen kompenzálni. A bank Bázel 2,5 szerinti alap Tier 1 tőkemutatója 10,9 százalékon áll, ami alacsonyabb, mint a tavaly év végi 11,2 százalékos érték.

A bank 428 millió eurónyi céltartalékot képzett az idei harmadik negyedévben, ami az egy évvel korábbinál 11 százalékkal alacsonyabb. A bank nem teljesítő hiteleinek céltartalék fedezettsége 63 százalék volt az előző három hónapban. A pénzintézet nem teljesítő hiteleinek aránya 9,6 százalék volt a harmadik negyedévben.

Régiós kilátások

A bank megerősítette várakozását a kelet-közép-európai-régióra vonatkozóan, miszerint a gazdasági teljesítmény tovább javul 2013 második felében, így Magyarországon is, ugyanakkor a növekedés mértéke továbbra is visszafogott maradhat. Az egész évet tekintve összességében 5 százalékos eredménycsökkenést becsül a bank, mivel a bevételek csökkenését várhatóan nem tudják teljes mértékben a működési költségek visszavágásával ellensúlyozni. Ez a becslés azonban nem tartalmazza a magyar devizahiteles mentőcsomag esetleges negatív hatásait. A banki különadók (a pénzügyi tranzakciós illetéket ide nem számítva) körülbelül 260 millió euróval csökkentik az adózás előtti eredményt 2013-ban. A bankcsoport a román érdekeltségének újra nyereségessé válására számít.

Az Erste Bank magyar leányánál az egyéb ráfordításként elszámolt banki különadó, szokásos és egyszeri tranzakciós illeték mértéke nem változott a negyedévben, ugyanis ezeket már az az előző negyedévekben elkönyvelte a bank. Így az előző negyedéves 71,4 millió eurós veszteség után a harmadik negyedévre vonatkozóan 2 millió eurós veszteséget ért el az Erste Magyarországon.