Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) korábbi előrejelzései azzal számoltak, hogy a Duna vízszintje Pozsonynál csütörtök este tetőzik, de a folyó ezt a szintet már reggelre elérte és tovább árad. A 10,2 méteres vízszint csaknem 30 centiméterrel több, mint a 2002-ben Pozsonynál mért eddigi 9,9 méteres rekord.

A csütörtökre vonatkozó előrejelzés pesszimistább a korábbinál - mondta a kialakult helyzetről Lubomír Andrássy, az árvízi pozsonyi válságstáb vezetője. Hozzátette: reggelre befejeződött a Duna rakpartjain elhelyezett mobil védőgátak szintjének megemelése, növelték a készenlétben lévő tűzoltók és katonák számát is.

Az árvíz következtében kialakult helyzet miatt Pozsonyban az éjszaka folyamán már evakuálásokra is sor került. Hajnalban többtucat, az árvíz által leginkább sújtott Dévény kerületben lévő ház lakóit mentették ki az ár elől, illetve még az este folyamán néhány hajléktalanhoz hívtak segítséget, akik a Duna jobb oldalán, a rakpart közelében elárasztott területen rekedtek.

Szerda este óta már a Duna egyik oldalán sem megközelíthetőek a folyó rakpartjai, a Duna alacsonyabban fekvő, jobboldali partját Ligetfalunál ugyanis már hétfőn lezárták, az óvárosi rakpartot és a vele párhuzamos, mintegy hat-hétszáz méteren húzódó dunai sétányt pedig szerda este zárták le. Az éjszaka folyamán lezárták a város legrégibb hídját, az Öreg hidat is, a rendőrség szerint a néhány éve már csak gyalogosforgalomra szolgáló átkelőt a fegyelmezetlen kíváncsiskodók miatt kellett kiüríteni. Reggel újabb dévényi és oda vezető utakat zárt le a rendőrség az ár miatt, a városrészt a víz gyakorlatilag már elzárta a külvilágtól.

A válságstáb által módosított előrejelzés szerint a Duna vízszintje Pozsonynál várhatóan már csütörtökön eléri maximumát, a fővárosban továbbra is rendkívüli helyzet és harmadfokú, azaz a legmagasabb szintű árvízvédelmi készültség van érvényben.