BUX
39006

A vártnál hamarabb kapaszkodik ki a válságból Németország

Augusztus utolsó hetében éri el a német gazdaság a 2008/2009-es válság előtti szintet - írta a Bild című német lap az Unicredit bank számításaira hivatkozva.

MTI-Eco, 2011. augusztus 24. szerda, 11:28

Andreas Rees, a bank vezető elemzője a lapnak azt mondta, hogy legkésőbb az augusztus 23-val indult héten éri el a német gazdaság azt a szintet, ahol 2008 első negyedévében, vagyis a világméretű válság előtt volt. Az Európai Unió legnagyobb gazdasága így a csaknem két évvel hamarabb kapaszkodik ki a krízisből, mint ahogy várták - tette hozzá az elemző.

Az Unicredit szerint mindenekelőtt a robbanásszerűen bővülő export hajtja a gazdaságot. Különösen jól megy az autógyártóknak, a vegyipari cégeknek és az elektrotechnikai vállalatoknak, ezekben az ágazatokban már a válság előtti szintet is meghaladja a teljesítmény.

A várható folyamatokat illetően eltérőek a szakértői vélemények, a Német Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (DIHK) például kedden bemutatott előrejelzésében rekord nagyságúra hízó exportot és a világgazdasági növekedés folytatódását jósolta.

A mannheimi európai gazdaságkutató intézet (ZEW) üzleti hangulatindexe viszont 2008 decembere óta a legalacsonyabb szintre süllyedt júliusban az ugyancsak kedden megjelent adatok szerint, a müncheni ifo intézet szerdán kiadott jelentése szerint pedig augusztusban is romlott az üzleti hangulat Németországban.