A vártnál is gyengébb az üzleti hangulat Németországban

Németországban a vártnál is nagyobb mértékben esett a gazdasági helyzet várható alakulását tükröző mutató, és romlott a jelenlegi helyzet megítélése is - derül ki a ZEW német gazdaságkutató intézet kedden publikált adataiból.
MTI-Eco, 2011. június 21. kedd, 11:52
Fotó:

A hat hónapra előretekintő várakozásokat tükröző átfogó üzleti hangulatindex már a negatív tartományba került: -9,0 pontra csökkent a májusi plusz 3,1 pontról. A szakértők -4,1 pontot vártak. Ez már a negyedik egymást követő hónap, hogy csökken az index.

A jelenlegi helyzet megítélésének mutatója 87,6 pontra gyengült a májusi 91,5 pontról. Az elemzői várakozásokban szerényebb mértékű csökkenés mellett 88,5 pont szerepelt.

A ZEW felmérését közel háromszáz gazdasági elemző és intézményi befektető szakember megkérdezésével állította össze. A ZEW elemzőinek magyarázata szerint a hat hónapra előretekintő mutató romlásában elsősorban a görög adósságválság tükröződik, valamint az, hogy a szakemberek most kedvezőtlenebbnek látják az amerikai gazdaság jelenlegi helyzetét, valamint növekedési kilátásait, mint egy hónappal ezelőtt. Másfelől a szakemberek szerint egyre több jel utal arra, hogy a német gazdaságnak az év elején tapasztalt erőteljes növekedése lassulni fog a következő hónapokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK