A vártnál jobb adatok jöttek a tengerentúlról

A vártnál nagyobb mértékben nőtt januárban a Conference Board gazdaságkutató intézet átfogó amerikai gazdasági mutatója.
Szepesi Anita, 2017. február 17. péntek, 17:21
Fotó: MTI/EPA

Az intézet pénteken azt közölte, hogy a tíz makrogazdasági mutatót összesítő indikátor (Leading Economic Indicator/LEI) értéke 0,6 százalékkal 125,5 pontra emelkedett. A mutató decemberben 0,5 százalékkal, novemberben 0,2 százalékkal nőtt - írja az MTI.

A piaci elemzők szerényebb, 0,5 százalékos januári növekedést vártak. A LEI 100 pontos értéke a 2010-es helyzetet tükrözi.

A jelenlegi helyzet megítélését jelző almutató értéke 0,1 százalékkal 114,4 pontra nőtt, a jövőbeni várakozásokat mutató alindex pedig 0,3 százalékkal 123,7 pontra emelkedett.

A Conference Board elemzése szerint januárban ismét jelentősen erősödött az átfogó mutató, ami azt jelzi, hogy kedvezően alakulnak az amerikai gazdaság kilátásai az első félévre.

A LEI index tíz amerikai makrogazdasági mutatóból képzett összetett indikátor, amelynek kiszámításánál figyelembe veszik többek között a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, továbbá a feldolgozóipari ágazat és a szolgáltató szektor teljesítményét.

HOZZÁSZÓLÁSOK