A vártnál jobb lett az amerikai adat

Jelentősen javult és az utóbbi 17 év legerősebb szintjére emelkedett novemberben a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe az Egyesült Államokban.
Szepesi Anita, 2017. november 28. kedd, 17:59
Fotó: AFP

A Conference Board nonprofit gazdasági kutató intézet kedden kiadott jelentése szerint novemberben 129,5 pontra nőtt a fogyasztói bizalmi index az októberi 126,2 pontról. Utoljára 2000 novemberében mértek ennél magasabb értéket, akkor 132,6 ponton állt az index értéke.
Elemzők enyhe romlásra számítottak, 124,0 pontot vártak novemberről - írta az MTI.

A jelenlegi helyzet megítélésének mutatója 153,9 pontra ugrott az előző havi 152,0 pontról, a várakozások mutatója pedig 113,3 pontra emelkedett az októberi 109,0 pontról.

Lynn Franco, a Conference Board illetékes igazgatója rámutatott: a fogyasztók bizalma már az ötödik egymást követő hónapban javult, és 17 éves csúcson maradt. A munkaerő-piaci helyzet további javulásában bizakodó fogyasztók nagyon derűlátóak az ünnepi szezon kezdetén, és arra számítanak, hogy a jövő év elején erős ütemben bővül a gazdaság.

A Conference Board gazdaságkutató intézet minden hónap utolsó keddjén közölt indexe - a Michigan egyetem hangulatindexével együtt - a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék a fogyasztás alakulását. A személyi fogyasztás az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

Az amerikai gazdaság 3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, a munkanélküliségi ráta pedig 17 éves mélypontra, 4,1 százalékra süllyedt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gybognarjr, 2017.11.28 18:57

Talán Twitteren ajánlhatnám az elnökünknek, hogy adónkból plakátolja teli az országot, utána jelentse ki, széles körű média előtt, hogy: "Az USA jobban teljesít!"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html