Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Márciusban az előző havihoz képest az euróövezet 19 tagállamában 0,3 százalékkal csökkentek a termelői árak a februári változatlan árszint után. Piaci elemzők 0,1 százalékos havi árcsökkenést vártak márciusra - írta az MTI.

Az Európai Unió 28 tagállamában a termelői árak 0,2 százalékkal csökkentek márciusban a februárihoz képest, amikor is az euróövezethez hasonlóan nem változott az árszint.

Éves összevetésben az euróövezetben 3,9 százalékkal, az EU-ban 4,6 százalékkal emelkedtek a termelői árak márciusban.

Az euróövezetre piaci szakértők 4,1 százalékos áremelkedést vártak márciusra a februári 4,5 százalék után.

A 0,3 százalékos havi árcsökkenéshez az energiaárak 1,7 százalékos csökkenéssel járultak hozzá, az ipari termelői árak pedig az energiaárak nélkül 0,2 százalékkal emelkedtek.

A termelői árak márciusban havi összevetésben a legnagyobb mértékben Dániában csökkentek, 1,3 százalékkal, valamint Észtországban 1,1 százalékkal, Görögországban 0,9 százalékkal, valamint Spanyolországban és Hollandiában 0,8 százalékkal. A legnagyobb havi árnövekedést, 1,3 százalékosat Cipruson regisztrálták márciusban, illetve Litvániában 1,1 százalékosat, Írországban pedig 0,9 százalékosat.

Az euróövezetben a termelői árak éves 3,9 százalékos növekedéséhez az energiaárak 8,2 százalékos növekedéssel, az alapanyagok 3,9 százalékos növekedéssel járultak hozzá. Az ipari termelői árak energiaárak nélkül 2,4 százalékkal nőttek márciusban az euróövezetben az egy évvel korábbihoz képest.

A legnagyobb éves áremelkedést Belgiumban regisztrálták márciusban, 12,4 százalékosat, valamint Hollandiában 9,2 százalékosat, Nagy-Britanniában pedig 8,8 százalékosat. Luxembourgban a termelői árak márciusban 3,2 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Magyarországon a termelői árak az előző havihoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek márciusban a februári 0,5 százalékos havi emelkedés után, az egy évvel korábbihoz képest pedig 6,5 százalékkal, a februári 6,9 százalékos éves áremelkedés után.