Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai nemzeti statisztikai hivatal vasárnap közzétett kimutatása szerint áprilisban 51,2 pont volt a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI), alacsonyabb az előző havi 51,8 pontnál és kevesebb a piacok által becsült 51,6 pontnál is - írta az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A feldolgozóipari BMI részindexei közül a termelési mutató 53,8 pont, az új megrendelések mutatója pedig 52,3 pont lett áprilisban, mindkettő kisebb az előző havinál.

Áprilisban csökkent a feldolgozóiparon kívüli ágazatok BMI mutatója is, 54,0 pontra a márciusi 55,1 pontról.

"A pénzügyi kockázatok mérséklésére irányuló kormányzati intézkedések elkerülhetetlenül hatással vannak a likviditásra, a finanszírozási költségekre és a növekedési várakozásokra is" - mutatott rá a China Merchants Securities szakértője.

A feldolgozóipari BMI fogyasztási cikkek termelését követő részmutatója azonban emelkedett áprilisban, ami stabil, a gazdasági növekedést továbbra is erőteljesen támogató fogyasztói keresletre utal.

Kína erőteljes növekedéssel kezdte az évet, az első negyedévben 6,9 százalékos éves GDP-növekedést ért el, szemben a kormány 6,5 százalékos célkitűzésével. A feldolgozóiparban a vállalatok pedig átlagosan 28,3 százalékos nyereségnövekedést értek el az első negyedévben.