A vártnál jobban teljesíthet Latin-Amerika gazdasága

Latin-Amerika gazdasága várhatóan 4,5-5 százalék között nő az idén - az ENSZ latin-amerikai gazdasági bizottságának becslése szerint. A szervezet korábban csak 4,2 százalékos gazdaságbővülést várt a régióban.
MTI-Eco, 2011. június 29. szerda, 17:20
Fotó:

Az IMF szerint a térség több országa is a gazdaság túlhevülésének jeleit mutatja, nagy a térségben a hitelbuborékok kialakulásának kockázata. Latin-Amerika számos országában a növekedés üteme mostanra visszatért a tényleges potenciálhoz, illetve néhány esetben már túlságosan gyors ütemre váltott.

A brazil GDP tavaly 7,5 százalékkal nőtt, az előző évi 0,2 százalékos zsugorodást követően; ezt a növekedési ütemet negyed évszázada először érte el a legnagyobb latin-amerikai gazdaság.

Az argentin GDP tavaly 9,2 százalékkal bővült, a 2009-es 0,9 százalék után, és a sorozatos természeti csapások ellenére tavaly 5,2 százalékkal nőtt a chilei gazdaság is.

Közgazdászok ugyanakkor azt várják, hogy a tavalyi 6,1 százalékos összesített latin-amerikai gazdaságbővülés az idén 4,5 százalékra mérséklődik.

HOZZÁSZÓLÁSOK