Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénzügyminisztérium által hétfőn közzétett előzetes adatok szerint az export értéke tavaly júniushoz képest 7,4 százalékkal, 6,02 ezer milliárd jenre, az importé pedig 18,8 százalékkal, 5,33 ezer milliárd jenre esett vissza. A kereskedelmi mérleg többlete 692,83 milliárd jent tett ki, szemben az egy évvel korábbi 60,9 milliárd jennel, illetve az elemzők által várt 494,8 milliárd jennel.

Az export értéke már a kilencedik, az importé pedig a tizennyolcadik egymást követő hónapban mérséklődött. Elemzők a kivitel 11,6 százalékos csökkenésére számítottak júniusban a májusi 11,2 százalékos zsugorodás után, míg a behozatalt illetően a májusi 13,8 százalék után 19,7 százalékos csökkenést vártak.

A japán exporttermékeken belül főleg az autók és az acél kivitele csökkent, míg az élelmiszereké, a gyógyszereké és a fémkésztermékeké növekedett.

A főbb külkereskedelmi partnerek közül a Kínába irányuló japán export 10 százalékkal, az import pedig 12,4 százalékkal csökkent. Az Egyesült Államokba szállított japán javak értéke 6,5 százalékkal esett vissza, az importé pedig 17,2 százalékkal mérséklődött. Az Európai Unióba irányuló japán export értéke 0,4 százalékkal, 662,7 milliárd jenre, az importé pedig 6,6 százalékkal, 650,6 milliárd jenre csökkent.

A japán kormány hétfőn közzétett szokásos havi gazdasági jelentésében fenntartotta korábbi helyzetértékelését és prognózisát, de jelezte, hogy romlott az üzleti hangulat, ami arra utal, hogy a belső kereslet régóta várt élénkülése egyáltalán nem garantált, mivel a vállalatok elhalaszthatják befektetéseiket a külső piacok gyengesége miatt. Ráadásul a jen erősödése visszafogja az exportot és megnyirbálja a vállalati nyereségeket, miközben az importárak csökkenése növeli a deflációs nyomást. A jen dollárhoz viszonyított árfolyama az év eleje óta 13 százalékkal erősödött.

Mijagava Norio, a Mizuho Securities befektetési bank vezető közgazdásza rámutatott, hogy a japán kormány szélesebb körű reformok végrehajtása nélkül legfeljebb csak időt nyer a belső keresletet támogató gazdaságélénkítő programjával. A Reuters értesülései szerint Abe Sindzó kormánya 20 ezer milliárd jenes csomagot készít elő. Elemzők arra számítanak, hogy a japán jegybank pénteki ülésén tovább lazítja monetáris politikáját az infláció felpörgetésének céljából.