Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy a júliusi deficit 39,5 milliárd dollár volt, ami 11,6 százalékkal volt kisebb a júniusinál. A júliust megelőző három hónapban nőtt az amerikai kereskedelmi deficit.

Elemzők nagyobb, 42,7 milliárd dolláros júliusi kereskedelmi hiányra számítottak.

Júliusban az export 1,9 százalékkal 186,3 milliárd dollárra, 2015 szeptembere óta legmagasabb szintre emelkedett. Az import 0,8 százalékkal 225,8 milliárd dollárra zsugorodott júniushoz viszonyítva.

Tavaly az amerikai külkereskedelmi hiány 531,5 milliárd dollár volt, 4,6 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Tavaly az export 4,8 százalékkal csökkent, először jegyeztek fel visszaesést 2009 óta.

Nőttek a gyáripari megrendelések

A vártnál minimálisan kisebb mértékben, de így is kilenc hónapja legnagyobb ütemben nőttek a gyáripari megrendelések júliusban az Egyesült Államokban. Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy a rendelésállomány 1,9 százalékkal bővült júniushoz képest. Tavaly október óta ez volt a legnagyobb havi szintű növekedés, ami elsősorban a polgári célú repülőgépek iránti 1,5 százalékos keresletbővülésre vezethető vissza.

A Reuters által megkérdezett elemzők véleményének az átlagában minimálisan nagyobb, 2 százalékos júliusi gyáripari rendelésnövekedés szerepelt. A tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya 4,4 százalékkal nőtt, a nem tartós termékeké 0,5 százalékkal csökkent. A feldolgozóipar állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) 12 százalékát.