BUX
38643

A vártnál kisebb, de így is óriási a lengyel hiány

Lengyelország költségvetési hiánya 2010-ben 45 milliárd zloty volt a költségvetési törvényben szereplő 52,2 milliárd és az év közben tervezett 48,3 milliárd zloty helyett - jelentette be Jacek Rostowski, Lengyelország pénzügyminisztere. A lengyel költségvetési hiány a bruttó hazai termék 7,9 százaléka volt 2010-ben.

MTI-Eco, 2011. január 10. hétfő, 15:20

A költségvetési hiány - európai kritériumok szerint számított értéke - még alacsonyabb is lehetett volna a 2010. évi áradások 3 milliárd zlotyra becsült költségei nélkül - tette hozzá.

A kedvező eredményeket elsősorban a tervezettnél 6 milliárd zlotyval alacsonyabb kiadások segítették elő.

A bevételek is 1 milliárd zlotyval haladták meg az előzetes terveket.

A pénzügyminiszter elmondta: 2011-ben az idei államháztartási hiány harmadával, míg 2012-ben felével lehet alacsonyabb a deficit.

A 3 százalékos maastrichti kritérium alá 2012-ben eshet a költségvetési hiány, ahogy a GDP-arányos államadósság is ebben az évben kezdhet el ismét csökkenni.

Az erős zloty kedvezően hathat az államadósság alakulására, s azt jelzi, hogy a lengyel gazdaság jó irányba halad - tette hozzá.

Rostowski reményét fejezte ki, hogy a piacok kedvezőnek ítélik majd a nyugdíjrendszert érintő átalakításokat és hangsúlyozta, hogy azok eltérőek a magyarországi változtatásoktól.