A vártnál kisebb lett a januári amerikai hiány

Az amerikai költségvetésben 49,8 milliárd dolláros hiány keletkezett januárban, kisebb a szakértők által vártnál, akik azonban továbbra is arra számítanak, hogy a folyó költségvetési év deficitje felülmúlja az ezer milliárd dollárt.
MTI-Eco, 2011. február 10. csütörtök, 20:57
Fotó:

Ez azonban nem lenne példa nélküli. Az előző két évet is ezer milliárd dollárt meghaladó hiánnyal zárta az amerikai költségvetés. 2009-ben rekordszintű, 1,42 ezer milliárd dollár volt a deficit, 2010-ben pedig 1,294 ezer milliárd dollár.

Az amerikai pénzügyminisztérium csütörtöki közlése szerint a januári 49,8 milliárd dolláros hiány minden idők második legnagyobb deficitje ebben a hónapban. Csak két éve volt nagyobb hiány, akkor 63 milliárd dollár. A szakértők jelentősebb, 64 milliárd dolláros januári deficitre számítottak.

Az októberrel kezdődött új amerikai költségvetési év januárral zárult első négy hónapjának a halmozott hiánya 418,8 milliárd dollár lett, ez 2,7 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az amerikai költségvetés januárban már 28. hónapja volt folyamatosan deficites, ilyen hosszan tartó hiányra még nem volt példa.

HOZZÁSZÓLÁSOK