A vártnál kissé lassabban növekedhet a világgazdaság

Londoni pénzügyi elemzők szerint meglehetősen stabil, de a vártnál kissé lassabb világgazdasági növekedésre utalnak a legújabb globális aktivitási mérőszámok.
portfolio.hu, MTI, 2016. szeptember 6. kedd, 20:52
Fotó: MTI/EPA

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak aktivitási adataiból képzett saját, összesített beszerzésimenedzser-indexét, amelyet kivetít a világgazdaság egészére. Augusztusról szóló, kedd este ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban 0,1 ponttal 51,6-ra emelkedett.

A JP Morgan szakértői szerint az általuk kimutatott múlt havi kompozit BMI-mutató éves szintre vetítve 2,3 százalékos pillanatnyi globális GDP-növekedésnek felel meg, jóllehet a ház előrejelzésében 2,7 százalékos éves világgazdasági bővülés szerepel a jelenlegi negyedévre.

A JP Morgan elemzői szerint a kompozit indexen belül a globális szolgáltatási szektor a visszahúzó tényező. Ennek az ágazatnak a külön mért augusztusi BMI-jelzőszáma 51,5 volt, 0,1 ponttal alacsonyabb az év eddigi szakaszának átlagánál. Ráadásul a szolgáltatási összetevőnek sokkal nagyobb a súlya az összágazati globális BMI-indexen belül, mint a gyáripar aktivitási mutatójának.
HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2016.09.07 11:23

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html