A vártnál nagyobb lett a kínai infláció

Másfél százalékos inflációt mértek Kínában novemberben, éves összehasonlításban, némileg magasabbat, mint amire a piac számított, és többet az októberi 1,3 százaléknál is. A fogyasztói árindex az év első 11 hónapjában épphogy meghaladta az 1,4 százalékot - jelentette az Országos Statisztikai Hivatal.
MTI, 2015. december 9. szerda, 07:45
Fotó: Reuters

Októberben öt hónap legalacsonyabb inflációját mérték a kelet-ázsiai országban. A novemberi emelkedésben az élelmiszeráraknak volt meghatározó szerepük. A zöldség 9,4 százalékkal, míg a hús, a baromfitermékek 6,2 százalékkal kerületek többe, mint egy évvel korábban. Havi összehasonlításban - októberhez képest - a zöldség 2,8 százalékkal drágult, a sertéshús ára viszont ugyanennyivel csökkent.

A termelői árak a múlt hónapban 5,9 százalékkal, vagyis az októberivel és a szeptemberivel azonos mértékben estek vissza. A gyenge piaci keresletre utaló mutató 45. hónapja jelez lassulást. Megfigyelők szerint ugyanakkor a termelési költségek visszaesése sok vállalatot hozhat a korábbinál jobb helyzetbe. Egyes szakértők a vártnál kedvezőbb adatok ellenére a termelői árindex folyamatos csökkenése miatt továbbra is deflációs nyomásról beszélnek, és esetleges monetáris lazító intézkedésekre, köztük kamatvágásokra számítanak.

A kínai központi bank tavaly november óta hat alkalommal nyúlt ehhez az eszközhöz, továbbá csökkentette a kötelező banki tartalékrátát. A gazdaságélénkítő intézkedések közé tartozott az ingatlanvásárlásra vonatkozó korábbi szigorítások enyhítése és az infrastrukturális beruházások fokozása is.

A kínai gazdaság a harmadik negyedévben 6,9 százalékkal bővült, a növekedés először volt 7 százalék alatt a globális pénzügyi válság kezdete óta. A kormányfő a múlt héten azt hangoztatta, hogy Kína közép- és hosszú távon képes lesz fenntartani az ésszerű mértékű növekedést, idén pedig teljesíteni fogja a 7 százalék körüli GDP-bővülést.

HOZZÁSZÓLÁSOK