A vártnál nagyobbat zuhant a cseh gazdaság

A nemzeti össztermék a vártnál nagyobb mértékben esett vissza éves szinten a második negyedévben Csehországban.
Leszák Tamás, 2009. augusztus 14. péntek, 10:23
Fotó:

A cseh GDP a statisztikai hivatal ma bejelentett előzetes adatai alapján rekord mértékben, éves alapon 4,9 százalékkal csökkent a második negyedévben - írja a Bloomberg.

Az előzetes várakozások ennél kisebb, 4,2 százalékos visszaesésről szóltak.

Az elemzők ugyanakkor már reménykednek abban, hogy a második félév során lassul a visszaesés üteme. A cseh pénzügyminiszter, Eduard Janota várhatóan 5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányról szóló tervezetet fog benyújtani.

Az Erste elemzői az előzetes adatok alapján úgy vélik, a lakossági költség tovább csökkent, míg a befektetések tömege a vártnál kisebb mértékben zsugorodott a második negyed során, sőt a nettó export már enyhe növekedést mutatott.A központi bank augusztus 6-án vágta rekord mélységbe, 1,25 százalék irányadó kamatát, egyben 3,8 százalékra módosította az idei gazdasági visszaesésre vonatkozó korábbi 2,4 százalékos előrejelzését - 2010-re már minimális, 0,7 százalékos GDP-növekedéssel számol.

Az első negyedévhez képest a GDP-növekedés 0,3 százalék - ezt az Erste szakértői a német gazdaság meglepetésszerű növekedésével magyarázták.

Az Este Bank előrejelzése továbbra is 3,8 százalékos GDP-csökkenés az idén, és 1,7 százalékos bővülés jövőre, változatlan irányadó kamatszint mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK