A vártnál rosszabb adat jött az amerikai feldolgozóiparról

Az ágazati teljesítmény lassulására utaló módon a vártnál nagyobb mértékben csökkentek áprilisban az Egyesült Államok feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexei.
MTI-Eco, 2016. május 2. hétfő, 17:00
Fotó: Napi.hu

Az amerikai Institute of Supply Management (ISM) gazdaságkutató intézet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) áprilisban 50,8 pontra csökkent a márciusi 51,8 pontról. Elemzők 51,2-51,4 pontot vártak áprilisra.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének a lassulására utal.

A londoni Markit Economics más metodológiával készült amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 50,8 pontra csökkent áprilisban a márciusi 51,5 pontról. Elemzők 51,0 pontot vártak.

A BMI áprilisi értéke hat és fél éve a legalacsonyabb és elmarad az idei első negyedév 51,7 pontos átlagától is.

Az áprilisi BMI alapján nem lehet előre látni a feldolgozóipari aktivitás lanyhulásának a végét - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy az adatok alapján az idén az év egészében a feldolgozóipari teljesítmény három százalék körüli visszaesésére lehet számítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK