Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán ismertetett adatai szerint a megrendelések 3,6 százalékkal estek vissza márciushoz képest, amikor még 4,1 százalékkal bővültek az előző hónaphoz viszonyítva. Elemzők 2,1 százalékos visszaesést jósoltak áprilisra vonatkozóan.

Fél éven belül áprilisban volt a legnagyobb a visszaesés, elsősorban amiatt, mert kevesebb megrendelést adtak repülőgépekre, illetve gépjárművekre. Az autógyártókat elsősorban az vetette vissza, hogy a Japánban bekövetkezett földrengés és szökőár miatt alkatrészellátási problémák léptek fel.

A szállítási eszközök nélkül is csökkent a tartós iparcikkek megrendelése, 1,5 százalékkal a márciusi 2,5 százalékos növekedés után.

Mindamellett elemzők megjegyezték: a kedvezőtlen áprilisi adatok ellenére az amerikai feldolgozóipar jó formában van - márciusban és januárban is nőttek a megrendelések, míg februárban kissé megtorpantak -, az ágazat a fellendülés motorja. Az amerikaiak egyre többet vásárolnak a válság elmúltával, a cégek többnyire nyereségesek, és beruháznak. Fellendülőben vannak a tengerentúli gazdaságok is, növekvő piacot teremtve az amerikai árucikkeknek. Nagy aggodalomra tehát a szakértők szerint nincs ok.