A világ legsúlyosabb kolerajárványa pusztít

Több mint kétezren meghaltak, és közel 800 ezren megbetegedtek Jemenben, a világ legsúlyosabb kolerajárványában. A jóslatok szerint év végéig összesen akár egymillió embernél is jelentkezhetnek a kolera (vagy ahhoz hasonló betegségek) tünetei - írta az Index.
Szepesi Anita, 2017. október 7. szombat, 18:21
Fotó: MTI/AP

A helyzet csak akkor javulhatna igazán, ha véget érnének a harcok, ehelyett azonban a mai napig újabb frontok nyílnak, miközben a kórházak fele romokban, nincs tiszta ivóvíz, az egészségügyi dolgozókat pedig egy éve nem fizetik ki - olvasható a portál cikkében.

Április végén tört ki a járván Jemenben, s bár a halálesetek száma az elmúlt hetekben csökkent, de szeptember közepén is 40 ezer gyanús esetet regisztráltak egy hét alatt. A jóslatok szerint év végéig összesen akár egymillió embernél is jelentkezhetnek a kolera (vagy ahhoz hasonló betegségek) tünetei.

A kolera baktériuma elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel terjed. Az erős hasmenéssel és hányással járó betegség gyors kiszáradást okoz, kezelés nélkül órák alatt halálossá válhat. A szükséges ellátás biztosításával azonban a koleragyanús esetek több mint 99 százalékában meggyógyulnak az emberek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK