Az ÁNT csütörtökön jelentette be, hogy a szülővárosa, Szirt ellen indított végső rohamban megölték Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt. Martonyi János külügyminiszter MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ez mérföldkő az új rendszer demokratikus konszolidációjának folyamatában, és lehetőséget teremt arra, hogy az ÁNT a demokratikus Líbia megteremtése érdekében helyreállítsa a rendet, megalakítsa az ideiglenes kormányt, és megkezdje az előkészületeket a választások kiírására.

Közlése szerint elengedhetetlen, hogy a bűncselekmények felderítésére, majd a felelősségre vonásra törvényes kereteken belül, jogszerűen kerüljön sor, és meginduljon a nemzeti megbékélés folyamata. Jelezte, hogy Magyarország kész az átalakulásában eddig játszott szerepét folytatva, aktívan hozzájárulni a szabad, szuverén és demokratikus Líbia megteremtéséhez, és a kétoldalú, Európai Unión belüli és más nemzetközi fórumokon megkezdett egyeztetések alapján részt venni az ország újjáépítésében.

Mahmúd Dzsibril, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács második számú vezetője is megerősítette a halálhírt. Tripoliban tartott sajtóértekezletén a miniszterelnöki tisztséget ellátó Dzsibril így fogalmazott: "Hosszú ideje vártunk erre a pillanatra. Moammer Kadhafit megölték."

Előzőleg Abdel Háfez Goga, az ÁNT szóvivője Bengáziban is bejelentette, hogy "Kadhafit megölték a forradalmárok. "Ez történelmi pillanat, ez a zsarnokság és a diktatúra vége. Kadhafi sorsa beteljesedett" - mondta a szóvivő, hangsúlyozva, hogy Kadhafi halála véget vet a vérontásnak és a fiatalok feláldozásának.

A diktátor halálhírére Tripoli, Bengázi és Szirt lakosai az utcára vonultak ünnepelni.Moammer Kadhafi halálának napján a néhai líbiai diktátor áldozataira kell emlékeznie a világnak - mondta csütörtök este a brit miniszterelnök. Külügyminisztere szerint Kadhafi halálhíre lerövidítheti a líbiai hadműveleteket.

Cameron: az áldozatokra kell emlékezni

David Cameron kormányfő a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában az áldozatok között említette annak az amerikai repülőgépnek az utasait, amelyet 1988 karácsonya előtt robbantottak fel Skócia légterében.
Az amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépén 1988. december 21-én időzített pokolgép robbant a skóciai Lockerbie kisváros felett. A líbiai titkosszolgálatnak tulajdonított merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas és a roncsok által jelentős részben letarolt skóciai városka 11 lakója.

 

Sarkozy: jelentős lépés Líbia felszabadulásához

Líbia felszabadulása "jelentős állomásának" nevezte csütörtökön Nicolas Sarkozy francia elnök Moammer Kadhafi halálát, s úgy ítélte meg, hogy korszak kezdődött a líbiai nép számára, az egységben és a szabadságban megvalósuló megbékélés korszaka".

"Moammer Kadhafi halála jelentős állomása annak a harcnak, amelyet a líbiai nép folytat több mint nyolc hónapja azért, hogy felszabaduljon a diktatórikus és erőszakos rezsim alól, amelyet több mint negyven évig kényszerítettek rá" - olvasható az Elysée-palota közleményében.

Franciaország az első ország, amely hivatalosan elismerte a bukott líbiai vezető ellenzékét tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanácsot, s Nagy-Britanniával együtt márciusban kezdeményezője volt a Kadhafi-rezsim bukását felgyorsító NATO-beavatkozásnak.