Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete felszólította az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy tartózkodjanak a katonai akciótól Szíriában - adta hírül a Reuters. A nyugati hatalmak azért fontolgatják egy beavatkozás lehetőségét, mert a Moszkva támogatását élvező kormányerők meg nem erősített információk szerint vegyi fegyvereket vetettek be egyik katonai akciójukban.

A nagykövet azt követően nyilatkozott, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa Bolívia kérésére zárt ajtók mögött tárgyalt Donald Trump amerikai elnök fenyegetéséről, miszerint az USA hadserege rakétatámadással válaszol a vegyi fegyver alkalmazására. Nyebenzja elismételte az ismert tényt, miszerint orosz egységek tartózkodnak a helyszínen, amelyek belekeveredhetnek az összecsapásba.

Elkerülni

Az első számú prioritás, hogy elkerüljük a háború veszélyét - mondta az orosz diplomata újságíróknak. Reméljük, hogy nem érünk el egy olyan pontig, ahonnan már nincs visszaút. Erre megkérdezték tőle, hogy egy az USA és Oroszország közötti háború lehetőségére utalt-e, mire azt válaszolta, hogy semmilyen lehetőséget nem zárhatunk ki a Washingtonból érkező üzenetek után.

Trump egyik twitterüzenetében hangsúlyosan a Szíriában tartózkodó oroszokat figyelmeztette, hogy rakétaeső hullhat rájuk. Nyebenzja ezt a megjegyzést igen harciasnak minősítette. Eközben Trump konzultációkat kezdett azokkal az országokkal, elsősorban Nagy-Britanniával, amelyek részt vehetnek egy katonai beavatkozásban Szíriában.

Vizsgálódjunk!

Svédország a helyzet elmérgesedésének megelőzése érdekben azt javasolta, hogy a Biztonsági Tanács hozzon egy határozatot, amelynek alapján magas rangú diplomatákból álló küldöttség utazna Szíriába kivizsgálni minden ottani problémát beleértve az esetleges vegyifegyver-támadás ügyét is. ENSZ-tisztviselők szerint ez az ötlet nem aratott nagy tetszést más országok küldötteinek körében.

Ugyanakkor az Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, azaz a vegyi fegyverek betiltásával kapcsolatos nemzetközi szerződések betartását ellenőrző szervezet szakértői a helyszínre utaznak, hogy kiderítsék: tényleg bevetettek-e mérgező gázt Dúma városában április 7-én vagy sem. Ennek a küldöttségnek ugyanakkor nincs felhatalmazása arra, hogy megnevezze a vétkest is. A tények megállapítására kell szorítkoznia.

A fotó forrása: Shutterstock