A volt francia miniszterelnök a britek kilépését szeretné az EU-ból

Michel Rocard volt francia miniszterelnök (1988-1991) azt szeretné, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból, miután véleménye szerint nagymértékben London az okozója "az európai döntéshozatali rendszer bénultságnak".
Inforádió, 2014. április 29. kedd, 19:00
Fotó: Admiral Markets

"Nagy-Britannia egy nagyon nagy ország, amely mindig is visszautasította, hogy Európa beleszóljon az ügyeibe. Az integráció minden mélyítését akadályozta ... Ha távozik, lehetséges lesz válaszolni az irányítási válságra Európában. Még Németország is tisztában van ezzel, és ezt kéri" - fogalmazott a visszavonult szocialista politikus a La Revue du Trombinoscope című francia politikai folyóiratban megjelent interjúban.

Arra kérdésre, hogy tényleg azt szeretné-e, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, Rocard azt válaszolta: "Nagyon remélem, mert amióta akadályozzák annak fejlődését, megölték".

"Az angol felmérések azt mutatják, hogy az angol nép nem kér többet Európából. Az angol elit tart az elszigetelődéstől, amivel ez járna, s meggyengíthetné a Cityt. De jelenleg az angol bankrendszer is része a bénító tényezőknek, sokkal spekulatívabb, mint a többiek. Ez bénítja a valós gazdaságot" - hangsúlyozta Rocard.

A volt francia kormányfő szerint "Európa egyhangúlag működik, s ez nagyon bénító". "Ezt kezelni kell, és ennek a bénultságnak nagy mértékben az angol szándék az okozója" - mondta a 84 éves politikus.

Rocard sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Európa "bezárkózott, félénk lett". Példaként említette azt, hogy az EU "visszautasította a mali részvételt" a francia katonai erők oldalán. "Ez egyáltalán nem francia belügy, és mégis magunkra maradtunk, ez kár" - tette hozzá.

Michel Rocard azt is sajnálja, hogy "Európának nem sikerül olyan gazdasági doktrínát megfogalmaznia, amellyel a recesszió ellenére lehetséges lenne a gazdaság beindulása".

A volt miniszterelnök szerint mindezek fényében az Európa-barát pártok "nagyon rossz" eredményre számíthatnak a május 25-én esedékes európai parlamenti választásokon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.29 21:49

A franciak mindig feltekenyek voltak az okos britekre. Sem Napoleonnak, sem Adolfnak nem sikerult oket meghoditani. Kb 20 eve felreteszik nemzeti buszkeseguket es hihetetlen nagy szamban elnek es dolgoznak a UK-ban vezeto irodai ugynevezett "fehergalleros" allasokban mint biztositasi ugyvedek, brokerek, stb....nem ugy mint csoro kelet-europaiak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.04.29 20:31

@7-es számú agymosott narancsparaszt:

miért, ott is valamelyik tolvaj szarházi "rezsicsökkentésnek" álcázva tolvajlani kezdett???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.29 20:13

De jelenleg az angol bankrendszer is része a bénító tényezőknek, sokkal spekulatívabb, mint a többiek. Ez bénítja a valós gazdaságot" - hangsúlyozta Rocard...


..igen ,ma írtam ,hogy az angol dgp növekedés nem más ,mint forex -spekuláció ....,mások kifosztása ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html