A vulkán miatt esnek az áfolyamok

Csökkent a légitársaságok és utazásszervező cégek részvényeinek árfolyama az európai tőzsdéken a legutóbbi izlandi vulkánkitörés miatt.
MTI-Eco, 2011. május 23. hétfő, 14:30
Fotó:

Hétfőn késő délelőtt az Air France-KLM és a Lufthansa egyaránt 4,2 százalékkal gyengült, az International Consolidated Airlines (IAG) 3,6 százalékkal esett. Európa legnagyobb utazási cége, a TUI Travel 3,1 százalékkal, a rivális Thomas Cook 3,5 százalékkal gyengült. A befektetők attól tartanak, hogy tavaly áprilishoz hasonlóan most is megbénítja a légi közlekedést a hamufelhő, és a légi cégek tetemes pótlólagos kiadásokra kényszerülnek.

Mindenesetre az Európai Légiirányítási Ügynökség (Eurocontrol) hétfő reggel még azt tudatta, hogy egyelőre még részlegesen sem kell lezárni az európai légteret a Grimsvötn vulkán kitörése nyomán keletkezett hamufelhő miatt. Mindamellett a brüsszeli székhelyű szervezet arra kérte a légitársaságokat, hogy legyenek körültekintőek, folyamatosan figyeljék a hamukoncentráció sűrűségét a légtérben.

Szakértők szerint a mostani vulkánkitörés miatt nem lesz olyan forgalmi káosz, mint amilyet az ugyancsak izlandi Eyjafjallajökull tűzhányó okozott hamufelhőivel 2010 tavaszán. Az európai hatóságok akkor öt napra lezárták a légteret, mert attól tartottak, hogy a vulkáni hamu megrongálhatja a sugárhajtású repülőgépek hajtóműveit. Az intézkedések mintegy tízmillió utast érintettek, és súlyos veszteséget okoztak a légitársaságoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.24 09:57

100 szor akkora volt ez a kitörés mint a tavalyi eyafjöllös és ez volt a legnagyobb durr Izlandon az elmúlt 50 évben... ami mák az, hogy nagyobbak a részecskeméretek azaz visszahull a java a nyakukba...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.23 16:48

Megjegyezném, hogy a legnagyobb lávakitörést az elmúlt 10.000 évben a
Bárðarbunga vulkán okozta 1477 ben ami direkt összeköttetésben áll a Grimsvötn (most kitört) vulkánnal és már februárban cikkezgettek róla, hogy valami készül... és persze a Katla is ott van még ami elég nagyot szokott durrani a tavalyi Eyjafjallajökull kitörései után 1-2 évvel.. szóval stokizzál be a spájzba néhány raklap konzervet !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html