BUX
39663

A Zöldek nyertek Baden-Württembergben

A Zöldek kapták a legtöbb szavazatot az urnazárás után közölt első eredménybecslések szerint a németországi Baden-Württemberg tartományban vasárnap rendezett helyi törvényhozási (Landtag-) választáson.

MTI, 2016. március 13. vasárnap, 19:02

Az országos közszolgálati televíziók megbízásából készített becslések alapján a Zöldek a szavazatok 32,5 százalékát szerezték meg a 2011-ben szerzett 24,2 százalék után. A Zöldek még soha nem nyertek Landtag-választást. Várhatóan folytathatják a 2011-ben kezdett kormányzást, de eddigi partnerükkel, a szociáldemokrata párttal (SPD) nem lesz többségük, így új partnert vagy egy harmadik partnert kell keresniük.

A második helyen az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) végezhetett a szavazatok 27,5 százalékával, eddigi legrosszabb eredményükkel, 11,5 százalékponttal gyengülve 2011-ben szerzett 39 százalékhoz képest. Most először fordulhat elő, hogy nem a CDU-nak lesz a legnagyobb frakciója a stuttgarti Landtagban.

A harmadik 13 százalékkal az SPD, amely 10,3 százalékponttal gyengült az előző tartományi választáson szerzett 23,1 százalékhoz viszonyítva. A negyedik 12,5 százalékkal az Alternatíva Németországnak (AfD), amely most először indult. Az ötödik a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 8 százalékkal, ami 2,9 százalékpontos javulás a 2011-es 5,3 százalékhoz képest.

Más párt nem jutott be a Landtagba az ARD és a ZDF televíziók előrejelzései alapján. Az első részeredmények késő este várhatóak. A választási részvételi arány 72 százalékos volt, 5,7 százalékponttal növekedett az öt évvel ezelőttihez képest.

A Zöldek a CDU-val összefogva, vagy az SPD-vel és az FDP-vel kormányozhatnak tovább, ha az eredmények a becsléseknek megfelelően alakulnak. Az AfD-vel egy párt sem kíván együttműködni.