Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Maros Sefcovic 15 évet szánt rá az életéből, hogy az európai integráció támogatójává és szakértőjévé váljon. Jelenleg Szlovákia európai uniós biztosa, ám a hét végi elnökválasztás első fordulójában messze lemaradva csak második lett.

Ahhoz, hogy a második fordulóban fordítani tudjon, be kellene gyűjtenie az utána következő jelöltekre leadott szavazatokat, ám mivel ezek euroszkeptikus, bevándorlóellenes, sőt estenként Szlovákia EU-s kilépését hirdető politikát követtek, az uniós biztosnak, aki nemrégen még arra pályázott, hogy az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának európai bizottsági elnökjelöltje legyen, 180 fokos világnézeti-politikai fordulatot kellene végrehajtania - értékeli a helyzetet a Financial Times (FT).

Jobbról előzne

Zuzana Caputova ügyvéd, aki alig egy éve lépett az országos politikai színpadra, hiteles korrupcióellenes fellépésével elvitte a show-t az elnökválasztás első fordulójában: a szavazók 40,6 százaléka tette a neve mellé az X-et, míg Sefcovic csak 18,7 százaléknyi támogatást gyűjtött be. A második menetet a hónap végén ketten vívják, és nagyon úgy tűnik, hogy a városok liberális, Európa-barát szavazói immáron Caputova mellett állnak.

Zuzana Caputova és Maros Sefcovic, forrás: Radovan Stoklasa, Reuters

Ezt látva Sevcovic a szavazás után jelezte, hogy minden szlovákhoz kíván fordulni a második menetben. Kész jobbról előzni ellenfelét, azt állítva - amit eddig a jobboldali ellenzék hangoztatott -, hogy Caputova szuper liberális programja nincs összhangban a szlovákok keresztény értékeivel.

A gondolkodásomat az emberek 60 százaléka osztja, én is felléptem a menekültekkel kapcsolatos ügyintézés kötelező kvóták alapján történő szétosztása ellen az EU-tagállamok között. Pozsonyban kell megszületnie a Szlovákiával kapcsolatos döntéseknek!

- fejtegette, mintegy meghirdetve a Slovakia First! programját.

Nem lesz könnyű

Abszurd feladatra vállalkozik az európai biztos, ha meg akarja szerezni azt a 25 százaléknyi szavazatot, amit a Brüsszel és a külföldiek ellen kampányoló Stefan Harabinra vagy a NATO-t bűnszervezetnek minősítő, az ország EU-s kilépését szorgalmazó Marian Kotlebára adtak le. Szakértők szerint nagy kérdés, hogy Sefcovic felkészült-e erre a fordulatra, főként hogy nemrégen írta alá a szocialisták európai manifesztumát, amely kiáll a bevándorlók emberséges kezelése és az úgynevezett LGBT-jogok (a szexuális és nemi kisebbségek jogai) biztosítása mellett.

Ugyanakkor Robert Fico, a Sefcovicot támogató kormánypárt, a Smer elnöke komoly nyomást gyakorolhat rá annak érdekében, hogy mindent megtegyen az elnöki szék elnyeréséért. Vajon képes lesz-e kockáztatni a győzelem érdekében azt az imázsát, hogy az európai fővonalhoz tartozó, mérsékelt politikus? Elfogadja-e azt a képet, amely így kialakulhat róla, nevezetesen, hogy meghajlik Fico akarata előtt?

Nem lenne jó

A helyzet bizarr: mindig kedvelték Brüsszelben és Szlovákiában is, ám Caputova úgy elhúzott azoknak az Európa-barát, nyitott gondolkodású szavazóknak a körében, akikre ő is számított, hogy kénytelen Harabin és Kotleba bázisára kacsintgatni - véli Michal Vasecka pozsonyi politológus. Az elmúlt hetekben úgy beszélt a keresztény értékekről és az LGBT-jogokról, ahogy az aligha hallatszik hitelesnek az ő részéről.

Brüsszelben is kíváncsian figyelik ezt a fordulatot. Ha Caputova ellen akar kampányolni, akkor mocskos játszmába kell kezdenie - fejtegette egy uniós diplomata az FT-nek. Felvilágosult, európai figurának ismertük eddig, ha ennek az ellenkezőjére kell váltania, az sajnálatos lenne. Nem kétséges ugyanis, hogy ő Szlovákia legjobb európai politikusa.