BUX
38519

Adatdömping érkezik csütörtökön

Csütörtökön nagy számú fontos makroadat érkezik a világ vezető gazdaságairól. Idehaza - egyebek között - kiderül, hogyan teljesített januárban a kiskereskedelem.

Napi.hu, 2016. március 2. szerda, 20:08

Reggel teszi közzé a KSH a magyar kiskereskedelmi forgalom 2016 januári első becslését. Előzőleg, 2015 decemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,0, naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Szintén megjelenik a statisztikai hivatal 2015 decemberi külkereskedelmi termékforgalomra vonatkozó második becslése. Az első becslés szerint a külkereskedelmi mérleg aktívuma 398 millió euróval nőtt, ezáltal 643 millió euró nőtt a többlet tavaly decemberben.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtökön tartja a 2019/C jelű államkötvény aukcióját, összesen 20 milliárd forintnyi értékben. Szinten aukcióra bocsátják a 2021/B jelű államkötvényeket 20 milliárd forint, illetve a 2027/A kötvényeket 10 milliárd forint értékben.

Ez várható külföldön

A londoni Markit Economics gazdasági kutató intézet közzéteszi Németország, az eurozóna, valamint az Egyesült Államok februári szolgáltatóipari, illetve összetett beszerzési menedzserindexeit (bmi). Az euroövezet szezonálisan kiigazított januári bmi értéke 53 pont lett, az elemzői konszenzus nem vár változást februárban sem. Az USA végleges, összesített bmi értéke 50,1 pont volt januárban.

Megjelennek az eurozóna januári kiskereskedelmi forgalmának adatai is, az övezetben december során 1,4 százalékkal nőtt a kiskerforgalom volumene.

Az Egyesült Államokban közreadják az új munkanélküliségi segélykérelmek heti adatait, továbbá megjelenik a tartós fogyasztási cikk megrendelések januári statisztikája is.