Barnaiszap-katasztrófa: Áder levelet küldött a brazil elnöknek

Több száz áldozata lehet annak a pénteki gátszakadásnak, melynek során a brazíliai Vale bányavállalat egy használaton kívüli zagytározójának gátja átszakadt. Az MTI szerint Áder János köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét vasárnap brazil kollégájának, Jair Bolsonarónak.
Szabó Zsuzsanna, 2019. január 27. vasárnap, 12:39
Fotó: AFP

A Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez eljuttatott részvéttáviratban Áder János azt írta: mély megrendüléssel értesült a Brazília délkeleti részét sújtó, sok emberéletet követelő és nagy károkat okozó zagykatasztrófáról, amelyben több százan eltűntek.

A tragédia híre megrázta Magyarországot, mely 2010-ben maga is hasonló csapást volt kénytelen elszenvedni - írta az államfő a kolontári vörösiszap-katasztrófára utalva.

Áder János honfitársai és a maga nevében őszinte részvétét fejezte ki mindazoknak, akik szeretteiket vagy hozzátartozóikat veszítették el a pusztító iszapáradatban, a sérülteknek pedig mielőbbi felgyógyulást kívánt. Tudatta azt is, hogy a helyreállítási munkálatokban szükség esetén Magyarország kész közreműködni.

Brazília Minas Gerais államában pénteken omlott le a Vale SA bányavállalat zagytározónak fala. A kiömlő iszap mintegy 150 méter széles, több kilométer hosszú folyamot hozott létre.

Hivatalosan eddig 34 ember holttestét találták meg, 23-an kórházba kerültek, de még több száz áldozat heverhet az iszapáradat alatt. A tulajdonos Vale SA bányavállalat szombaton közreadott listája szerint még mintegy 250 emberről nem tudnak.

A mentést helyi idő szerint a vasárnap reggel órákban folytatják. A tűzoltók abban reménykednek, hogy egy elöntött autóbuszban és vonatban még lehetnek túlélők.

HOZZÁSZÓLÁSOK