Áder a francia elnökben keres harcostársat

A magyar köztársasági elnök szerint segíteni kellene, hogy nemzetközi szervezetek csatlakozhassanak a párizsi klímaegyezményhez. Részben azzal indokolja Emmanuel Macronnak tett javaslatát, hogy az Egyesült Államok kilépésével új szövetségesekre van szükség.
Szabó Dániel, 2017. augusztus 17. csütörtök, 12:43
Fotó: MTI/EPA

További szervezetekkel bővítené a Párizsi Megállapodáshoz csatlakozók körét Áder János köztársasági elnök. Emmanuel Macron francia államfőnek írt levelében azt kérte a politikustól, teremtsék meg a feltételeit annak, hogy az új tagok már az idei nagy nemzetközi klímavédelmi találkozókon érdemi szerephez juthassanak - írja az MTI.

A magyar államfő szerint a témával már az ENSZ klímatárgyalásainak legközelebbi fordulóján, a bonni COP23-as konferencián kéne egyeztetni. Így a francia államfő által decemberre összehívott párizsi csúcstalálkozón már az által felvenni javasolt nemzetek feletti szervezetek is részt vehetnének.

Áder javaslatához hasonlót tett António Guterres, ENSZ-főtitkár is korábban. Mivel az Egyesült Államok kormányzatának részvétele nélkül a közös célok nehezebben érhetők el, mint két éve azt a Párizsi Megállapodás aláírásakor remélni lehetett. Új szövetségesekre van szükségünk - írja levelében Áder. Úgy látja, hogy az elkövetkezendő időszak a klímaegyezmény végrehajtásáról, a részletszabályok kidolgozásáról, a nemzeti vállalások erősítéséről és a finanszírozásról szól.

HOZZÁSZÓLÁSOK