Áder vízválságról beszélt az ENSZ közgyűlésén

Áder János felszólalt az ENSZ-ben tartott vízügyi konferencián szerdán, s arra figyelmeztetett, hogy ha nem történik változás, akkor 15-20 éven belül vízválság várható.
MTI, 2016. szeptember 22. csütörtök, 08:40
Fotó: Napi.hu

A világnak 15-20 éve van arra, hogy megoldást találjon erre a problémára - szögezte le a magyar államfő az ENSZ-ben a Vízügyi Elnöki Testület konferenciáján, amely nemzetközi összefogásra buzdító felhívással ért véget.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Jim Yong Kim, a Világbank elnöke az idén kérte fel Áder Jánost, hogy vállaljon szerepet a világszervezetnek ebben az új környezetvédelmi testületében.

Az államfő szerin az emberiség sorsa függ attól, hogy milyen sikeresen tud megküzdeni a klímaváltozás és a vízválság problémájával, amely világszerte egyre több országot fenyeget. Megállapítása szerint a világnak körülbelül másfél-két évtizede van még arra, hogy fordítson a helyzeten, mert később már - a felgyorsuló klímaváltozásnak betudhatóan is - az ellenőrzés kicsúszhat az emberiség kezéből.

"Ez az óriási feladat mindenkit próbára tesz - szögezte le Áder és az ismeretek megosztását és összefogást szorgalmazott. "A víz összeköt bennünket, a víz mindenki felelőssége" - fogalmazott a magyar államfő.

A tanácskozás utáni sajtókonferencián kifejtette: "a természeti erőforrások soha nem tapasztalt kizsákmányolásának vagyunk szemtanúi, s a várható vízválság elhárítása érdekében három feladat áll a felelősen gondolkodó politikusok és szakemberek előtt". Az államfő az ivóvíz biztosítását, a vizek elszennyeződésének megállítását és a hatékonyabb vízgazdálkodást említette feladatként.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ma csaknem kétmilliárd ember nem jut tiszta vízhez, s ha nem sikerül változtatni, akkor milliárdnyi embernek nem lesz ivóvize és tízmillióknak kell majd elhagyniuk otthonaikat, hazájukat.

A tanácskozáson részt vett Jacob Zuma, dél-afrikai államfő, Enrique Pena Nieto mexikói elnök, Sejk Haszina Vazed bangladesi kormányfő, Hani Mulki, jordán kormányfő, és Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke, továbbá Tádzsikisztán és Peru elnöke.

A sajtótájékoztató után az MTI-nek nyilatkozva Áder János elmondta: nem lepte meg őt az óriási érdeklődés a vízkonferencia iránt, hiszen a vízválság mindenkit foglalkoztat. "Az elmúlt egy-két évben folyamatosan kaptuk a jelzéseket a természettől, hogy az az életforma, az a mezőgazdasági, ipari, vízgazdálkodási forma, amelyet kialakítottunk, immár nem fenntartható többé" - mondta az államfő. Utalt a rekord árvizekre, villám-árvizekre, aszályokra, s arra is, hogy emberek milliói kénytelenek elhagyni a lakóhelyüket, mert nincs elegendő vizük.

Kérdésre válaszolva Áder elmondta: az eddigi találkozók és tanácskozások eredményei is beépültek a politikai döntésekbe, a mostani tanácskozáson pedig már olyan konkrét technikai és pénzügyi lehetőségekről esett szó, amelyek segíthetnek a kialakuló válság megoldásában. Ezzel összefüggésben a Világbankkal és nagy fejlesztési bankokkal kidolgozandó együttműködésre utalt. Leszögezte ugyanakkor, hogy a magánbankokkal várható együttműködés nem fenyeget azzal a veszéllyel, hogy szegények milliói - éppen mert nem tudják megfizetni - nem jutnak normális ivóvízhez. Áder János szerint ugyanis például a Világbank az ENSZ-szel működik együtt, s minden egyes ENSZ-fórumon olyan deklarációk és megállapodások születtek, amelyek a vízhez való hozzáférést alapvető emberi jogként határozzák meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.09.22 09:48

Juj, az Áder - a lövöldözős, elaludt kiskatona, vagy nem is, mert a bíróság szerint ez nem bizonyított, és Vágvölgyi csúnya is - már vízszakértő!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2016.09.22 08:49

Akkor most miről is van szó vízálságról vagy vízválságról? Nem mindegy, nagyon nem!!! (Nem is tudtam hogy kedvenc közegem a víz álságos is tud lenni.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html