Kitalálták a "kilépési adót"

A többféle értelmezést lehetővé tevő törvényi szabályozás miatt a minimális megtakarításokat is megadóztathatják Lengyelországban, ha tulajdonosuk külföldre megy.
Barabás Júlia, 2018. december 1. szombat, 11:38
Fotó: Shutterstock

Az úgynevezett kilépési adót Lengyelországban elvileg azon természetes személyeknek és cégeknek kellett volna befizetniük a költségvetésbe, akik/amely jelentős, legalább kétmillió zloty (150 millió forint) vagyont visznek külföldre.

Most kiderült, hogy a szegényebbre is vonatkozhat a jogszabály, pontosabban bárkire, aki értékpapírban is tart megtakarítást - írta a Business Insider Polska.

A pénzügyminisztérium szerint pusztán annyi történt, hogy a törvényhozási munka során a küszöböt kétmillióról négymillió zlotyra emelték, ám a szejm is belenyúlt a jogszabály szövegébe. A parlamenti képviselők megváltoztattak néhány előírást, amelyek utat nyitottak a törvény többféle értelmezési lehetőség előtt.

Akár úgy is lehet interpretálni a törvényt, hogy a négymillió zlotys küszöb nem létezik, ha valaki 100 zlotyt helyez el például befektetési alapba, már azután is 19 százalékos adót kelljen fizetnie, amennyiben adózóként megváltozik a székhelye.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Magenta, 2018.12.03 05:51

Ezek is ott lopnak, ahonnan csak tudnak. Az is hülye a lengyeleknél, aki ezek után nem veszi ki azonnal a pénzét az állampapírokból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html