Így jelentheti fel könnyen a boltost az adóhivatalnál

Szlovákiában egy okostelefonos alkalmazással bárki ellenőrizhet bolti számláit az adóhivatal rendszerében, s ha úgy látja, hogy valami nem stimmel, feljelentheti a boltost.
Barabás Júlia, 2019. július 14. vasárnap, 14:40
Fotó: Napi.hu

Nem kell mást tennünk, mint letölteni az okostelefonunkra az Over doklad (Ellenőrizd a bizonylatot!) néven futó ingyenes alkalmazást, amelynek segítségével gyorsan és egyszerűen megbizonyosodhatunk a vállalkozók által az online elektronikus pénztárgépeken és a virtuális kasszákon keresztül kiadott nyugták valódiságáról - nyilatkozta a pozsonyi Új Szónak Ivana Skokanová, a központi adó- és vámhivatal szóvivője.

Az adóhivatal számítógépes rendszerével összekötött, vagyis az új eKasa rendszerben működő pénztárgépek által kiállított nyugták ugyanis egyedi qr-kódot tartalmaznak, amelyeknek köszönhetően könnyen visszakövethetők az adóhivatalok számítógépes rendszerében. Ehhez elegendő az Over doklad applikáción keresztül leolvasni a nyugtán szereplő qr-kódot, és a nyugta elektronikus formában megjelenik az okostelefon kijelzőjén.

Ezt követően bárki összehasonlíthatja, hogy a vállalkozótól azonos nyugtát kapott-e, ahhoz képest, ami a kasszán keresztül megjelent az adóhivatal rendszerében. Ha feltárunk valamilyen hiányosságot, ezt az alkalmazáson keresztül közvetlenül jelezhetjük az adóhivatalnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK