Durva üzemanyagadó-emelést javasolnak

Az OECD friss elemzése szerint az üzemanyagokon lévő adó túl alacsony ahhoz, hogy ösztönözze a fogyasztókat az alacsonyabb széndioxid kibocsátással járó alternatív hajtóanyagok használatára - írja a Portfolio.
Szász Péter, 2019. szeptember 21. szombat, 14:10
Fotó: Getty Images

A szén, és a kerozin felhasználása jóformán alig van globálisan megadóztatva, Magyarországon pedig túl kicsi a széndioxid kibocsátás szankcionálása a közlekedésen kívüli szektorokban.

Jelenleg az energiaszektor széndioxid kibocsátásának a 70 százaléka nincs megadóztatva, mely egyáltalán nem ösztönzi a tisztább energiatermelésre való átállást - idézi a portál a jelentést.

A 44 ország adóztatási gyakorlatát vizsgáló felmérés szerint - melyek a világ energiafelhasználásához köthető üvegházhatású gázok 80 százalékának kibocsátásáért felelősek - az adók mértéke nem elegendő ahhoz, hogy megfelelően csökkenteni lehessen a klímaváltozás és a légszennyezés káros hatásait, ezzel teljesítve a Párizsi egyezmény célkitűzéseit.

A közlekedési szektort sújtó adók igen magasak, - elég ha csak a benzin és dízel árakra gondolunk, melyeknek nagyságrendileg a felét az adók teszik ki - azonban még így sem tükrözik eléggé a környezetben okozott károkat. A szén - mely az energiaszektor széndioxid kibocsátásának a felét adja - relítve egyáltalán nincs megadóztatva, míg a földgázon jóval nagyobbak a közterhek annak ellenére, hogy jelentősen tisztább energiaforrásról van szó. A légi- és hajózásitársaságok jóformán egyáltalán nem fizetnek be az államkasszákba, mivel a felhasznált üzemanyagaikra közel nulla adó van kivetve.

Csupán négy országban, Dániában, Hollandiában, Norvégiában és Svájcban terheli tonnánként 30 eurónál nagyobb összeg a közlekedésen kívüli szektorok széndioxid kibocsátását - írja az OECD.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.09.22 13:05

Helyes ! Az azért mégsem járja hogy én a benya után kb 250 HUF adót fizetek literenként, rogán meg a többi narancshuszár a szinte nulla adótartalmú üzemanyaggal helikopterezget.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.09.22 01:27

Hülyék. Ez a biztos recept iparágak, gazdaságok és országok teljes tönkretételéhez. A CO2 kibocsátásnak semmi köze a klímaváltozáshoz. Az egész egy hisztéria, amit a zöld fasiszta maffia kelt, hogy minél több pénzt lenyúljanak az emberekről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html