Jöhet a kilenc százalékos szja - óriási adócsökkentési javaslat érkezett, nem akárhonnan

Jelentősen csökkentené a személyi jövedelemadót, az áfát viszont érintetlenül hagyná Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, aki egy nyugdíj célú állampapír bevezetését is javasolja.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 28. hétfő, 09:35
Fotó: Napi.hu

A válsághelyzetben nem lehet reális elvárás, hogy a vállalkozások a saját maguk erejéből emeljék jelentősen a fizetéseket, vagyis az államnak kell megfelelő lépést tennie.

A megfelelő intézkedés pedig most a kormány egyik régi tervének megvalósítása, az egy számjegyű személyi jövedelemadó mielőbbi alkalmazása lenne - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A 15 százalékos kulcsot egy lépcsőben vagy két év alatt lehetne levinni összesen 6 százalékponttal. Az ÁSZ számításai szerint egy százalék szja-csökkentés 170 milliárd forintba kerül, azaz nagyjából ezermilliárd forintos adócsökkentésről beszélünk.

Mivel a világ országainak államadóssága nő a válság miatt, erős lesz a hitelkereslet a nemzetközi hitelpiacokon. Magyarországnak például Japánnal, az Egyesült Államokkal és Németországgal kell majd versenyeznie a kölcsönökért. Ilyen mezőnyben nyilván nem a magyar a legerősebb pozíció. Ezért az ÁSZ elnöke szerint az államnak saját polgáraitól kell kölcsönt kérnie. Csak ebben a nehéz évben legalább 1500 milliárd forinttal nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, amelyet megfelelő feltételek mellett a lakosság be is fektethet.

Egyebek mellett szükség lenne például nyugdíjcélú állampapírra - ezt korábban tervbe is vette a kormány, de még nem vezette be. Épp itt volna az ideje. Ahogy annak is, hogy rövid lejáratú, jól kamatozó, néhány hónapos állampapírokból is vásárolhasson a lakosság.

A munkavállalók, a családok válságidőszakban akkor cselekszenek helyesen, ha havi jövedelmük minden száz forintjából legalább tízet félretesznek. Az szja-csökkentés emelné a kereseteket, így nemcsak fogyasztásra maradna több, hanem megtakarításra is.

Ahhoz, hogy rávegyük a munkavállalókat még több munkavégzésre, jó ösztönző kell. Az adócsökkentés éppen ilyen, motiválni kell az embereket. Úgy vélem egyébként, hogy az ideális adórendszerben az szja kulcsa pontosan nulla. A járulékokat be kell szedni, mert finanszírozni kell a nyugdíjakat és az egészségügyi ellátórendszert, de a magas adó tulajdonképpen a munka büntetése. Ennek fejében persze meg kell adóztatni a fogyasztást, vagyis az áfát magasan kell tartani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska40, 2020.10.17 15:06

@Borisz1106: Az aranynak innen nem szabadna leszakadnia.

http://keptarhely.eu/view.php?file=20201017v00tqnjtc.jpeg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.10.17 14:28

@Borisz1106: Bocsi a késöi válaszért,de vártam egy kicsit,amíg kialakul és megerősítést nyer 1-2 chart:) Tehát az infla,ha tettszik neked,ha nem fog menni felfelé.:)) Miért?
5)A Commodity DJP index, es az agro DBA emelkedese arra utal, hogy a vilagban megforduloban van a Maslow-i szukseglet-hierarchia piramis prioritasa. Az onmegvalositas, a meg tobb internet facebook-ozas helyet lassan atveszik a fontosabb dolgok, mint anyag, energia, ennivalo.
Ennek a fordulatnak nagy ara van es lesz embereletben, vagyonvesztesben, penzben.

De hatasara talan ujra helyre all a vilagban a jozanabb ertekrend.
Ez a nagy rotacio elkezdodottnek latszik.

http://keptarhely.eu/view.php?file=20201017v00t3u0u8.jpeg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2020.10.04 19:57

@halacska40: "Ne becsüld le a grafikonokat,azok nagyon fontos dolgok. Én inkább azoknak hiszek,mint a sok korrupt politikus előrejelzésének."

Nincs ezzel semmi baj. De néha azért érdemes jegybankelnökök és politikusokat is meghallgatni. Idén februárban még éppen jó pillanatban kiszálltam a részvényeimből. Áprilisban megvettem egy részvényalapot ami kifejezetten környezetvédelmi-technológiai cégeket foglal magában (hozzáteszem magas kockázatú alap). 40% pluszban vagyok vele. Miért tettem ezt? Mert márciusban azt mondták uniós politikusok, hogy elindítják az európai Green Deal-t, baromi sok pénzt gyártanak és ebben a szektorban működő cégeket fogják megtámogatni elsősorban.
Politikusok mondták.... lehet lufi, de eddig bejött. Chartból nem tudtam ezt kiolvasni. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2020.10.04 19:38

@halacska40: "Szerintem csak nagyon kevesen fogják fel, hogy ez a jegybanki technika adósságválsághoz vezet."
Vezet vagy vezethet? :-)
Persze igazad van, de adósságválság akkor lesz ha a vállalatok nem tudják hasznosan elkölteni a brutál alacsony hozamú kölcsöneiket és az állam nem a gazdaság beindítására használja fel a jegybanktól kapott olcsó pénzt. Ha a GDP növekedése alacsonyabb, mint a teremtett, gyártott pénz mennyisége akkor hosszú távon adósságválság lesz. Viszont egyet ne feledj el! Egyetlen állam sem tud csődbe menni a saját devizájában!

"Mert ki az a hülye, aki tovább kölcsönöz olyanoknak, akik képtelenek a létező legalacsonyabb kamatok mellett is visszafizetni az adósságot?
Egyszerűen befagy a hitelezés."

Nem fog. Ugyanis a fő hitelezők a jegybankok, amik korlátlan pénzt tudnak gyártani. Nem ez a gond! Ha válság lesz az bizalmi válság lesz. Nem fog senkinek kelleni a pénz! Ez lesz a FIAT pénzrendszer bukása. Ez viszont mindennél szörnyűbb lesz/lehet. Emiatt tarts fizikai aranyat, ingatlant, real eszközöket a befektetéseidben!
"És akkor majd a jegybank megszünteti a kétszintű bankrendszert, és saját maga vezeti mindenki hitelszámláját?"
Ha bizalmi válság lesz már semmit sem tehet egyik jegybank sem. Magával a pénzzel szemben alakul ki ugyanis a bizalom vesztés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2020.10.04 19:35

@halacska40: "Magyarán a kötvénypiacon a hozamemelkedés kockázatát kiiktatják a jegybankok, és lenyomják infláció formájában az összes ember torkán"

Nem feltétlenül! Ha vállalati kötvényeket vásárol a jegybank és az adott vállalat ebből a forrásból több és jobb terméket állít elő hatékonyabban, olcsóbban, mi okozna inflációt? Infláció akkor lenne ha a termékekre megnő a kereslet (alacsonyabb a kibocsátás). Akkor lehet árat emelni, egyébként emelheted csak senki nem veszi meg, inkább kiváltja és a konkurenciától vesz. Persze ha a globalizációt felszámolod és protekcionista döntésekkel (vámok, adók, USA-Kína ker. háború stb.) tudsz inflációt csinálni hiszen a termékek előállítása drágább lesz. De nem attól lesz infláció, hogy a kötvényhozamok a béka segge alatt vannak. Ráadásul mekkora most a munkanélküliség az USA-ban? Mintha nem állt volna helyre teljesen még a munkaerőpiac. Ki generálna inflációt?

"Mivel az egész fenti mechanizmus úgy zajlik, hogy a ker. bankok hiteleket helyeznek ki a FED által adott jegybankpénzből"
Most nem erről van szó. 2008-2009-ben igen, de most a jegybank az államot és a vállalatokat finanszírozza. Egyébként nem kell a hitelezéshez jegybankpénz! 2008/2009-ben sem a hitelezés miatt kellett a jegybank forrása. A szart sem érő, kockázatos eszközeiket vásárolta fel a Fed a bankoktól némelyiket meg államosították. A hitelezésnek csak a kötelező tartalékráta szab határt. Maga a hitel teremti meg a forrását, azaz a betétet és nem fordítva. Ha Joe bemegy a bankba és kér ingatlanra 20000 USD jelzáloghitelt ? amennyiben hitelképes ? a bank kreál a bankszámláján 20000 USD hitel tartozást és a pénzt jóváírja az ingatlan eladójának számláján, ami ott betétként jelentkezik. Semmi nem kellett hozzá (az alap banki kötelező tartalékon kívül).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html