Bütykölik a pénztárgépeket

Az adóellenőrök a vizsgált pénztárgépek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat, és a 20 eurótól tízezerig terjedő büntetéseket szabtak ki Szlovákiában.
Barabás Júlia, 2018. december 29. szombat, 07:20
Fotó: Stockfresh

Idén november végéig 5642 ellenőrzést hajtott végre a szlovák adóhivatal, amelyek során 3929 esetben talált hiányosságot. A vizsgált pénztárgépek 69 százalékánál nem volt valami rendben - idézte a pozsonyi Új Szó Ivana Skokanová, adóhivatali szóvivő beszámolóját. A mulasztást elkövető vállalkozókra összesen 947 ezer euró (306 millió forint) értékű büntetést szabtak ki.

A legenyhébb büntetések 20 és 50 euró között mozognak, a leggyakrabban kirótt tétel 330 euró, de voltak olyan vállalkozók, akiket 10 ezer euróra bírságoltak. Erre azok számíthattak, akik engedély nélkül kínálnak bizonyos termékeket vagy szolgáltatásokat.

Előfordul, hogy az ellenőrök nem érik be a pénzbüntetéssel, és a kasszát is lefoglalják. Erre akkor számíthatnak a vállalkozók, ha az általuk használt pénztárgép nem felel meg az előírásoknak, vagyis ha például tudatosan módosították úgy a kassza szoftverét, hogy az egyes adatokat ne rögzítsen.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK