Adóemelés a láthatáron

Az új amerikai elnök legfőbb ellensége a költségvetési hiány lesz.
NAPI Online, 2008. március 5. szerda, 09:02
Fotó:

A három versenyben maradt amerikai elnökjelölt gazdasági tanácsadóinak elképzeléseiben egy dolog a közös: az USA szövetségi költségvetésének több forrásra van szüksége. A republikánus jelölt, John McCain főtanácsadója a Bush elnök tanácsadójaként fehér házi tapasztalatokat is szerzett Douglas Holtz-Eakin, akinek az okozta a legnagyobb meglepetést a kampány során, hogy gyakorlatilag nincs ideje rendes étkezésre. Így megtanulta értékelni az ételautomaták kínálta választékot.

A szakértő az egészségügyi és a nyugdíjrendszer hiányát látja a következő évek legnagyobb gazdasági gondjának. Álláspontja szerint nincs az a gazdasági növekedés, amely elegendő forrást teremthetne a nyugdíjba vonuló nagy létszámú babyboom-nemzedék nyugdíj- és egészségügyi kiadásaira, ezrét valamilyen módon szigorítani kell e rendszerek gazdálkodását. Minél többet késlekedik ezzel a kormány, annál inkább arra lesz szorítva, hogy adóemeléssel teremtse elő a szükséges pénzt, mert az a leggyorsabb módja a költségvetési lyukak betömésének.

Barack Obama demokrata jelölt gazdasági guruja egy 38 éves szakértő, Austan Goolsbee, aki ifjú kora ellenére rendelkezik némi törvényhozási tapasztalattal. A szakember a választási kampány legnagyobb nyűgének azt tartja, hogy szinte napi 24 órában hordania kell derekára csatolt BlackBerry mobil e-mailezőjét, amin óránként harmincszor keresik.

Goolsbee szintén lyukakat lát az amerikai költségvetésen, ám befoltozást adóemeléssel oldaná meg. Számításai szerint a legfelső jövedelemkategóriába tartozók szja-kulcsának 35-ről 39,6 százalékra emelését észre sem vennék az érintettek, a büdzsé azonban igen. A szakértők szerint az adócsökkentések haszonélvezői azok, akiknek attól függetlenül is gyorsan nő a jövedelmük, mert az állami ajándék mintegy hátszelet ad gazdagodásukhoz.

Hillary Clinton, a másik esélyes demokrata tudja felmutatni a legelismertebb gazdasági tanácsadót Gene Sperling személyében. Sperling Bill Clinton tanácsadójaként szerzett nevet magának, a kampány legnagyobb meglepetése az volt számára, hogy gyakorlatilag már egy évvel az első előválasztás előtt elkezdődött. 1992-ben a gazdasági ügyek csak öt hónappal a választások előtt kezdték el érdekelni az amerikaiakat.

A szakember az exelnök csapatában kulcsszerepet játszott a szociális kiadások és a hiánycsökkentés egyensúlyban tartásában, illetve az alacsony jövedelműeket segítő adóváltoztatások előkészítésében. Hillary Clinton tanácsadójaként azt hangsúlyozza, hogy a globalizációt nem az amerikai munkahelyeket veszélyeztető jelentségként kellene kezelni, hanem meg kellene találni a benne rejlő lehetőségeket a export növelésére. A harmadik világban milliók lépik át a középosztályi lét küszöbét - ez a gazdaság nyelvére lefordítva új vásárlóerőt jelent...

HOZZÁSZÓLÁSOK