Adókáosz van Romániában

Orvosok, művészek, megbízási vagy szerzői jogi szerződés alapján foglalkoztatottak (újságírók, balett-táncosok, kőfaragók egyaránt) és vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA) tolongtak múlt héten a munkaerő-ügynökségek, egészségbiztosító és nyugdíjpénztárak székházaiban országszerte: mintegy félmillió személynek kellett a határidőig befizetnie az adótörvénykönyv módosítása után kirótt új társadalombiztosítási járulékokat - írta a bukaresti Új Magyar Szó.
NAPI, 2010. szeptember 2. csütörtök, 07:42
Fotó:

A könyvelőket és a hivatalokat is felkészületlenül érte, hogy nyilatkozni és fizetni kellett a szerzői jogdíjak, a szellemi szabadfoglalkozás, valamint az úgynevezett szakmai tevékenységekből júliusban szerzett bevételek után. Bár Emil Boc miniszterelnök szerint sehol nem alakultak ki hosszú sorok, a lap szerint a valóságban teljes káosz uralkodott az érintett intézményeknél.

Sepsiszentgyörgyön egy épületben működik a munkaerő-ügynökség és a nyugdíjpénztár, amelynek előterében a zárónap előtt egy tűt se lehetett volna leejteni. Többszöri nekifutásra is nehéz volt eligazodni, hogy melyik sorba miért kell beállni, hiszen külön-külön ügyfélfogadó ablaknál kellett intézni a munkanélküliségi alaphoz és a nyugdíjalaphoz a nyilatkozatok leadását, máshol kellett kifizetni a járulékokat, illetve hosszú sor volt az adófizetők eligazítását szolgáló asztalok körül is. Aki valahogy eligazodott az ügyintézésben, annak többórás sort kellett végigállnia, míg átadhatta a kitöltött nyilatkozatát. Ezután kiállítottak számára egy kézzel írott számlát, amellyel beállt a kassza előtti sorba, majd miután fizetett, újra beállt az előbbi sorba, hogy a nyugtát felmutatva átvehesse a nyilatkozata beiktatott másodpéldányát. Hasonlóan hosszú sorok alakultak ki a hivatal közelében lévő iratmásoló irodánál, ahol a hiányzó dokumentumokat ki lehetett egészíteni.

Maros megyében a Kovászna megyeihez hasonló fejetlenség uralta a hivatalokat. Az egészségügyi pénztár délután három óráig fogadja a klienseket, hosszú sorokkal és a sorban állókra ripakodó tisztviselővel: türelmetlenség és ingerültség keserítette meg a törvénytisztelő befizetők igyekezetét. Itt a helyi tisztségviselők úgy tudták, hogy azokra nem vonatkozik az új kormányrendelet, akiknek munkaszerződésük is van, így nem került sor nyilvántartásba vételükre sem.

A jellemzően kis jövedelmű, kényszervállalkozóként önfenntartó állampolgárokat az új adórendelet olyan hivatalokba kényszerítette, ahol nemcsak az alapvető információk hiányoztak, de az alapvető higiénia is: a WC a többórás sorban állás ellenére sincs nyitva az ügyfeleknek. Az információhiány, a méltánytalan körülmények, az adminisztratív felkészületlenség országos felháborodást váltott ki, ezért a nyilvánosság elé állt Mihai Seitan munkaügyi miniszter. A tárcavezető igyekezett lecsillapítani a kedélyeket: lesz idő a "tanulásra", ebben a hónapban még nem büntetik a késve nyilatkozókat és befizetőket. A nyilatkozatokat "várhatóan" ezen a héten is iktatni lehet - fogalmazott kissé bizonytalanul Seitan, aki azonban "mesterséges hisztériakeltésnek" minősítette az adókáoszról szóló híreket. "Ezek a sajtó támadásai" - jelentette ki. A legutóbbi információk arról szóltak, hogy egyelőre nem büntetik a dokumentumot késéssel leadókat, és bíznak benne, hogy a következő bejelentésnél már nem lesz a mostanihoz hasonló zűrzavar.

HOZZÁSZÓLÁSOK