Itt az újabb uniós jelentés: Magyarország adóparadicsom

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, amely szerint hét uniós ország, Magyarország mellett Belgium, Ciprus, Írország, Luxemburg, Málta és Hollandia adóparadicsom-szerűen működik, és lehetővé teszi az agresszív adótervezést - közölte az uniós parlament kedden.
Szász Péter, 2019. március 26. kedd, 16:28
Fotó: Pixabay

Az EP pénzügyi bűncselekményekkel, adókijátszással és adókikerüléssel foglalkozó különbizottságának jelentését 505 szavazattal, 63 ellenszavazat és 87 tartózkodás mellett fogadta el az EP plenárisa.

A jelentésben tett javaslatok a pénzügyi bűncselekményekkel, adókikerüléssel és adókijátszással foglalkozó uniós rendszer átalakításától kezdve új testületek létrehozásáig terjednek. Az elfogadott ajánlások részletes tervet tartalmaznak az igazságosabb és hatékonyabb adózás elérése érdekében.

A javaslatok között szerepel, hogy az Európai Bizottságnak azonnal hozzá kellene kezdenie egy európai pénzügyi rendőrség és pénzügyi információs egység létrehozásához, és fel kellene állítani egy európai pénzmosás elleni szervezetet. Az ENSZ-en belül létre kellene hozni egy globális adózással foglalkozó testületet.

A jelentéstevők szerint fel kellene számolni az aranyvízum- és aranyútlevél-rendszereket.

Bírálták, hogy Dánia, Finnország, Írország és Svédország elutasítja a digitális szolgáltatások megadóztatását. Sajnálatukat fejezték ki, hogy több európai bank részese volt az orosz, úgynevezett Trojka pénzmosoda-csalásnak.

Rosszallásukat fejezték ki, hogy agresszív adótervezése révén Hollandia 11,2 milliárd euró adóbevételtől fosztja meg a többi uniós tagállamot.

Véleményük szerint sokkal jobban kellene védeni a csalásokat felfedő közérdekű bejelentőket és az újságírókat, valamint fel kellene állítani egy uniós alapot az oknyomozó újságírás támogatására.

A különbizottságot 2018. március 1-jén hozták létre az előző öt év, egyebek mellett a Luxleaks, Panama-iratok, Football Leaks folyamatos botrányai nyomán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.03.26 18:51

Adóparadicsomok addig lesznek, amíg vannak adósivatagok, ahol a pénzéhes, kapzsi politikusok fojtogató adókkal kifosztják a vállalkozásokat és a polgárokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2019.03.26 18:50

@Papuska54: Ferenc Béla Kerekes hehee...Dakota 123...soknevű orbánseggszolgálatos papsegédmunkás troll hehee..
Ferenc Béla Kerekes
Március 24., 15:58 ·

Ezt a hétvégét a Dunántúli Református Egyházkerület, Balatonfüredi Siloám Otthonában töltöttem, ami nyáron nyaraló, ilyenkor képző központ. Gyarapítottam egyházunkról való ismereteimet és ismét megerősödhettem hitemben. gyarapíthattam tudásomat A lélek épülését nem csak a színvonalas program, de a gyönyörű környezet is segítette.
https://www.facebook.com/ferencbela.kerekes
.......a meteorológiai jelentéssel szólva :"hülyébb vagy mint a sokévi átlag " höhöö....
Téged is elítélnek majd segghüle orbánseggszolgálatos papsegédmunkás a Juncker elleni alaptalan vádaskodásért

A kihűlt leves felmelegítésének nevezte az Európai Bizottság szóvivője kedden a The Guardian című brit lap által közölt leleplezést arról, hogy Luxemburg Jean-Claude Juncker miniszterelnöksége idején hogyan blokkolta a társasági adóelkerülés visszaszorítására uniós szinten tett kísérleteket. Egy január 1-jén hatályba lépett jogszabály értelmében a tagállamoknak automatikusan tájékoztatást kell adniuk minden, párhuzamosan több tagországban tevékenységet folytató cégnek nyújtott új adómegállapításról.
Felfüggesztett börtönre ítélték a LuxLeaks 2 francia szivárogtatóját, az újságírót felmentették
https://vilagterkep.atlatszo.hu/2016/07/03/felfuggesztett-bortonre-iteltek-a-luxleaks-2-francia-szivarogtatojat-az-ujsagirot-felmentettek/
AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSFOGLALÁSÁRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY


a feltételes adómegállapításokról és jellegükben vagy hatásukban hasonló egyéb intézkedésekről

(2015/2066(INI))

Az Európai Parlament

? tekintettel az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 4. és 13. cikkére,

? tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ)107., 108., 113., 115., 116., 175. és 208. cikkére,

? tekintettel az egy feltételes adómegállapításokkal és jellegükben vagy hatásukban hasonló egyéb intézkedésekkel foglalkozó különbizottság felállításáról, annak hatásköreiről, létszámáról és megbízatásának időtartamáról szóló, 2015. február 12-i határozatára,

? tekintettel az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) által a luxemburgi feltételes adómegállapításokról és más káros gyakorlatokról nyilvánosságra hozott tényekre, amelyek ?LuxLeaks? néven váltak ismertté,
http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-8-2015-0317_HU.html

Az Európai Bizottság szerint csak uborkaszezonban bedobott gumicsont az, hogy Jean-Claude Juncker kormányfőként akadályozta meg a legális adócsalások elleni fellépést az EU-ban.
A felsőbb szempont egyszerű és Magyarországon is jól ismert: a kormányok inkább szemet hunynak afelett, hogy egy cég alig vagy egyáltalán nem fizet társasági adót, csak cserébe foglalkoztassanak embereket, fizessék utánuk az adókat és a járulékokat, vásároljanak a helyi beszállítóktól, pörgessék az exportot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.26 18:39

@Papuska54: "magyar sajátosság"
"hazánk fiai másutt is hasonlóan tesznek"

Nem, Móricka, nem tesznek hasonlóan. Az Angliában, Németországban stb. dolgozó vagy vállalkozó magyarok nem trükköznek az adóval, és tudod miért nem? Mert ott nem tesznek rá bangladesi jövedelmekre svéd adókat mint ebben az ócska mutyiországban, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2019.03.26 18:32

@babmami: "Van, aki megeszi. "..hát van...derága orbánseggszolgálatos agyilag zokni ténsasszony hehe..aki hülye hozzá ne babrálja ,menjen az annya....hehee...
Teljesen mellélőtt? és figyelmen kívül hagyja a brüsszeli tényeket az Európai Bizottság szerint az a cikk, amelyben a The Guardian nevű brit napilap ismételten lerántotta a leplet a testület jelenlegi elnökéről, a szemére hányva, hogy közel két évtizedes miniszterelnöksége idején Luxemburg szisztematikusan blokkolt mindenféle társasági adóelkerülés elleni uniós szintű kezdeményezést. https://www.bruxinfo.hu/cikk/20170103-juncker-nehezen-szabadul-az-adobetyar-stigmajatol
Nem robban a Juncker-bomba
?Semmi nincs a múltamban, ami arra utalna, hogy adóelkerülést akartam megszervezni" ? cáfolta a kitartóan záporozó vádakat Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő, az Európai Bizottság elnöke. Hiába: EP-képviselők egy csoportja bizalmatlansági indítványt nyújtott be az általa vezetett testület ellen.
Azóta kényszerül Juncker folyamatos védekezésre, hogy oknyomozó újságírók a nyilvánosság elé tárták: 340 nemzetközi vállalat titkos megállapodást kötött a luxemburgi adóhatósággal, és ezzel hatalmas adókedvezményhez jutott. Juncker miniszterelnöksége és pénzügyminisztersége idején olyan ?nagyágyúk" használták ki a luxemburgi kiskaput, mint az Ikea, a Pepsi, az Amazon, a Procter & Gamble vagy a Deutsche Bank.
Jean-Claude Juncker. A bizalmatlansági indítványra biztos bukás vár
Jean-Claude Juncker. A bizalmatlansági indítványra biztos bukás vár
Francois Lenoir / Reuters

Noha e kétes gyakorlattal sem luxemburgi, sem uniós törvényeket nem sértettek, annyi biztos, hogy az EU-tagállamok eurómilliárdos adóbevételektől estek el. Jean-Claude Juncker úgy fogalmazott, hogy a cél nem az adócsalás volt, csupán kihasználták az uniós szabályozás lazaságát. És valóban: ezek a játékszabályok megengedik, hogy a nemzetközi cégek összevontan adózzanak abban a tagországban (jelen esetben Luxemburgban), ahol bejegyezték az anyavállalat központját. Így a leányvállalatok külön-külön már nem fizetnek társasági adót a saját országaikban.
http://nol.hu/kulfold/nem-robban-a-juncker-bomba-1499501
hu hu nemzeti parlament indokolt véleménye a szubszidiaritásról.
http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2014_2019/plmrep/COMMITTEES/JURI/NP/2017/11-06/1113836HU.pdf
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papuska54, 2019.03.26 18:28

Mikor Luxemburg kifosztotta egész Európát, nagy volt a csend. A magyarokat a közadók alacsony volta miatt marasztalják el. Sok szerintük az adóelkerülő. Ha tudnák, hogy ez előtt mennyi volt! Ez az egyik magyar sajátosság. Csak nálunk tűnik fel, pedig hazánk fiai másutt is hasonlóan tesznek. Meg kell érteni, nem minden Európai egyforma.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html