Áfaemelés előtt kezdtek költeni a japánok

A japán GDP a vártnál jobban nőtt az első negyedévben.
MTI-Eco, 2014. május 15. csütörtök, 07:57
Fotó: Reuters

A japán gazdaság első negyedévi növekedési üteme meghaladja a megelőző majdnem három év azonos időszakának adatait negyedéves összevetésben, elsősorban annak a hatására, hogy meglódult a lakossági kiadás a forgalmi adó április 1-jei emelése előtt.

Nem végleges adat szerint a március végével záródott három hónapban 1,5 százalékkal nőtt a japán gazdaság az előző három hónaphoz képest, a hazai össztermék (GDP) ilyen jelentős bővülésére 2011 harmadik negyedéve óta nem volt példa. A japán gazdaság éves összevetésben 5,9 százalékkal nőtt.

A Reuters által megkérdezett elemzők negyedéves szinten szerényebb, 1 százalékos, éves összevetésben szintén kisebb, 4,2 százalékos első negyedévi gazdaságnövekedésre számítottak.

Elemzők szerint a második negyedévben akár GDP zsugorodás is lehet, mivel az április előtti lakossági kiadásnövekedés hirtelen visszaesik, de a harmadik negyedévben már ismét nőhet a gazdaság a bérek várható emelkedésére.

Japánban április 1-jén 5 százalékról 8 százalékra emelték a forgalmi adót, hogy kiegyensúlyozzák a költségvetést és csökkentsék az államadósságot. Jövőre várhatóan további 2 százalékos emelés jön, de a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ezt is kevésnek tartja, szerinte 15 százalékos áfa kellene az adósságcsökkentéshez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.15 10:27

..a japánok életének semmi értelme ,állandóan dolgoznak ,40 négyzetméteren laknak ,sőt kapszulában alszanak ,mert sokan haza sem mennek ,..ez élet ?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html