A kedvezményes adókulcs emelése következtében a jövő évben várhatóan megdrágulnak az élelmiszerek, a gyógyszerek, a tömegközlekedés, a szállásadás, az egészségügyi ellátás és a kulturális szolgáltatások, amelyekre eddig a 10 százalékos áfakulcs vonatkozott. A kormány döntését még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.


"A kormány az áfatörvény módosításáról egyhangúlag döntött. A lépést koalíciós politikai döntés előzte meg" - mondta újságíróknak Petr Necas cseh miniszterelnök. Az áfaemelésből az államkasszába befolyt összeget a kormány a nyugdíjreform megvalósítására kívánja felhasználni. A nyugdíjreform után az eddig kizárólag az államkasszába befolyt járulékok egy részét a kormányzatnak a magánnyugdíjpénztárakba kell átirányítania.

A pénzügyminisztérium számításai szerint az áfamódosítások leginkább a nyugdíjasokat és az alacsony keresetűeket fogják sújtani. Mindkét csoport kiadásai a jövő évben mintegy két százalékkal emelkednek. A kormány őket a nyugdíjak értékének módosításával, illetve szociális juttatásokkal fogja kárpótolni.

A néhány más intézkedést is tartalmazó adóreform hatékonyságáról Csehországban viták vannak. A Mladá Fronta Dnes című liberális napilap szerint az áfa emelése gyakorlatilag semmit sem hoz az állam konyhájára. A bevételek ugyan mintegy 22 milliárd koronával emelkednek, de ebből 9 milliárdot az adóreform megvalósítására kell fordítani, míg nagyjából 11 milliárd koronába fog kerülni azoknak az intézkedéseknek a megvalósítása, amelyek fejében a politikusok a nyugdíjrendszer átalakítását megszavazták.

A minisztérium szerint az áfa módosítása jövőre 1,2 százalékponttal emeli az inflációt, míg 2013-ban 0,2 százalékponttal csökkenti.