A mezőgazdaság, az állattartás és maga az agribiznisz a szenegáli gazdaság legdinamikusabban fejlődő szektorai közé tartoznak - állapította meg Szilasi Ildikó Afrika-szakértő, az utazzafrikaba.hu ügyvezetője. E szektorok jelentős befektetési lehetőségeket kínálnak, melyekre a kormány is évek óta nagy hangsúlyt fektet. A 2004-es mezőgazdaságról, erdőgazdálkodásról és állattenyésztésről szóló kerettörvény új lendületet adott a primer szektor fejlődésének.

A számos speciális program végrehajtása (rizs, kukorica, szezám), illetve a mezőgazdasági inputok és eszközök beszerzését elősegítő támogatások magas terméshozamot eredményeztek az elmúlt években. A gabonatermesztés, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztés egyre nagyobb részét teszi ki a kereslet és az export növekedésének.

Szenegál előnyei közé tartozik a szakértő szerint a kedvező óceáni klíma a déli és a központi tengerparti területeken, valamint számos, különböző típusú gabona és zöldség-gyümölcs termesztésére alkalmas termőföld. Emellett a fontos, de még kiaknázatlan hidraulikus potenciál, a megbízható termelési tapasztalat, a megújuló érdeklődés a szenegáli termékek iránt és a fő exportpiacok közelsége.

A befektetések kormányzati támogatást is kapnak. Vannak lehetőségek például a rizstermesztésben, a rizstermesztésre alkalmas terület a Szenegál folyó völgye, különösen az alacsonyabban és közepes magasságban fekvő völgyek (Dagana, Podor). A rizsből a hazai kereset erősen növekszik, az egy főre jutó éves fogyasztás több mint 70 kilogramm. Emellett évente összesen 400 ezer tonna az import.

Dinamikus, exportalapú a szenegáli zöldség-gyümölcs szektor. Itt főként papaya, csemegekukorica, banán, paprika, paradicsom, citrom, okra termelése értendő, a biotermékek között a mangó és a kiváló exportáru banán (utóbbi az ország déli területein) a zöldbab, valamint a koktélparadicsom. Gyógynövények, spárga, borsó. Az exportálható termékek között vannam még a feldolgozott élelmiszerek, így a gyümölcsök és zöldségek ivóléként, aszalványként, liszt formájában.

Az állattenyésztés sem elhanyagolható ebben a nyugat-afrikai országban. Előnyei közé sorolhatók az agro-ökológiai területek széles köre és az ezekhez kapcsolódó mezőgazdasági spekulációk lehetősége, továbbá lehetőségek az állati termékek exportja területén, például méz, viasz, bőr esetében. Ugyancsak előny a jó közegészségügyi viszonyok, illetve az, hogy a betegségek, mint például a marhavész vagy a szarvasmarhafélék fertőző mellhártya- és tüdőgyulladása kis számban fordul elő. Sokszínű felsőoktatási struktúra működik itt, beleértve az állatorvosi kutatást, állatgazdálkodást és a szakértők képzését.

Getty Images

Szarvasmarhák és kis kérődzők sokasága jellemző az ország állattartására. A keleti és déli régiókban (Tambacounda, Kolda és Ziguinchor) van a legtöbb szarvasmarha, az állomány 45 százaléka. Az északi és közép-északi régiókra (Saint - Louis, Matam és Louga), valamint Groundnut Basin régióra (Thies, Diourbel, Fatick és Kaolack) 27-27 százalék jellemző, míg a Niayes zónában kevesebb mint 1 százaléknyi szarvasmarha található.

A szenegáli kormányzati támogatások közül kiemelendő a GOANA program. Annak érdekében, hogy megvalósuljon az ország élelmiszer-önellátása és fejlődjön a mezőgazdasági és az állattenyésztési szektor, az állam elindította a Kezdeményezés a jólétért programot, ez a GOANA. Ez az egyedülálló, a kormányzat és a magánszektor között létrejött partnerség a strukturális szabályozásról, a termelők támogatásáról és a kedvező adózási környezet megteremtéséről szól. Befektetési kézikönyveket adnak ki minden szektorról és a jelenlegi technikai előírásokról, befektetési lehetőségekről, kísérleti projektekről és hasznos referenciákról.

A REVA projekt, azaz a Visszatérés a mezőgazdasághoz projekt 2006-ban indult, célja, hogy tartósan megállítsák a belső migrációt. Mégpedig azáltal, hogy a népesség minden csoportjának igyekeznek biztosítani, hogy a szó szoros értelmében megéljenek a munkájuk gyümölcséből. A REVA terv középpontjában az integrált logisztikai platformok kialakítása és a magánösztönzők fejlesztése áll a széles értelemben vett agroipari szektorban: a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat, aquakultúra, kézműipar területén.

A Program a mezőgazdasági piacok fejlesztéséért Szenegálban (PDMAS) 2007-ben kezdődött bilaterális és multilaterális partnerek támogatásával - fő célja a magas hozzáadott értékkel rendelkező ellátási láncok megerősítése és fejlesztése, melyek jelentős kereskedelmi potenciállal rendelkeznek a mezőgazdasági és állattenyésztési szektorban. Ennek része egy szállítmányozási központ, amely jelentősen hozzá fog majd járulni a minőségi friss termékek exportjának növekedéséhez, mely a szenegáli exportálók fontos bevételi forrása. A Feltiplex egy olyan kondicionálási központ, amely segíteni fogja az exportálókat a termékeik minőségének megőrzésében és jelentősen javítja az export infrastruktúrát.

A halászat és az akvakultúra is fontos szektor. Minden évben 30 ezer tonna garnélát tenyésztenek Casamance és St. Louis régiókban. Szenegálnak 718 kilométernyi óceánpartja van, illetve számos folyója: Szenegál folyó (1700 kilométer), Gambia folyó (750 kilométer), Casamance folyó (300 kilométer), aztán ott van a Sine-Saloum Delta torkolatvidéke, a Guier-tó (280 négyzetkilométer) és egyéb gátak is.

Az akvakultúrát szabályozó törvény előírásokat tartalmaz például a földszerzés elősegítésére, vagy a meghosszabbítható forgalmiadó-mentességre az első három évben. Nemzetközi együttműködési támogatás keretében számos partner támogatja a szenegáli aquakultúra fejlesztését célzó projekteket: technikai, pénzügyi segítséget nyújtanak akvakulturális projektekhez, Dél-Korea például a KOICA szervezeten keresztül támogatja a tengeri fajok kutatását.