A koronavírus sokat rontott az afrikaiak helyzetén

A Világélelmezési Program szerint várhatóan 43 millió embernek lesz szüksége sürgős élelmiszersegélyre Nyugat-Afrikában az elkövetkezendő hónapokban. Ez nagyjából a duplája annak, mint amire eddig számított a szervezet - idézi a Mérce a Guardian cikkét.
Szász Péter, 2020. május 17. vasárnap, 13:52
Fotó: Getty Images

A régiónak már eddig is két nagy fenyegetéssel kellett szembenéznie egyszerre: dzsihádista terrortámadásokkal a Száhel-övezetben és a Csád-tó környékén, illetve az élelmiszersegélyek klímaváltozás miatti csökkenésével. És most erre jött még a koronavírus-járvány - olvasható a portálon.

A legtöbb afrikai országban bezárták az iskolákat, ami azt jelenti, hogy kontinens-szerte 65 millió gyerek élhet úgy, hogy az iskolai étkezés híján alig jut táplálékhoz.

A Világélelmezési Program korábban úgy becsülte, hogy az alultápláltság 70 százalékkal fog növekedni, és így 21 millió ember lesz kitéve az élelmiszer-bizonytalanságnak. Jelenleg azonban már úgy látják, hogy további 22 millió fővel kell még számolni augusztusig.

Afrikában jelenleg több mint 75 ezer koronavírus-fertőzöttet tartanak számon, és eddig 2563-an haltak meg.

"Itt nem arról van szó, hogy emberek éhesen fekszenek le aludni, itt extrém körülményekről, vészhelyzetről van szó - az emberek szó szerint az éhhalál szélére kerülnek" - David Beasley, a Világélelmezési Program vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK