Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A robbanás tényét és a tüzet az AP és a Reuters hírügynökség is az amerikai megfigyelő műhold adataira, illetve a helyi tévé felvételeire hivatkozva közölte. Az iráni kormányzati sajtóügynökség (IRNA) közleménye azt tette hozzá a hírhez, hogy lehetséges, izraeli és/vagy amerikai szabotázs történt. De ezt semmilyen adattal vagy bizonyítékkal nem támasztották alá.

Az IRNA tényként közölte, hogy a telepen emberi sérülés nem történt, és a földalatti létesítményben működő urándúsító centrifugákban nem esett kár, azok most is zavartalanul működnek. A natanzi telep a közel-keleti ország talán legjobban védett létesítménye, légitámadás ellen például hét méter vastag betonfedél nyújt védelmet.

Centrifuga-összeszerelő műhely éghetett

A CNN a Tasnim félig hivatalos iráni hírügynökségre hivatkozva azt közölte, hogy a nukleáris komplexum belsejében megsérült ugyan egy épület a tűzben, de más veszteségről nem számoltak be. Az Iráni Atomenergia Szervezet (IAEO) fotója mellett - amely a sérült, kiégett épületet mutatja a tűzoltás utáni állapotában - a Tasnim Ramazanali Ferdowsit, Natanz kormányzóját idézi, aki szerint a tűz csak a komplexum építés alatt álló épületet károsította, és nem érinti a nukleáris létesítmény fő területét.

A közzétett fényképről amerikai elemzők azt állapították meg, hogy az egy új centrifuga-összeszerelő műhely lehetett. (A centrifugákra az urándúsítás miatt van szükség, ami az atomreaktorok, de a nukleáris fegyverek "üzemanyagának" előállításához szükséges.)

Szabotázs történhetett?

A Teherántól 250 kilométerre délre található objektumban történtekről az iráni állami média beszámolója szerint - akik egy anonim iráni biztonsági tisztviselőt idéztek - egyelőre semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy szabotázs történt volna. A BBC-nek azonban vannak olyan, egyelőre a forrásellenőrzés alatt álló értesülései, melyek szerint egy, magukat Cheetahs of the Homeland (Hazai Gepárdok) nevű ismeretlen csoport jelentkezett az iráni hivatalos bejelentések előtt azzal, hogy ők támadták meg az épületet. A csoport önmagát az iráni belső ellenállás részeként definiálta.

A natanzi esemény hat nappal azután történt, hogy szintén robbanás volt a Parchin katonai bázis közelében. Az iráni hatóságok ezt a robbanást szivárgó, felszíni gáztartályok hibáira vezették vissza. A BBC szerint műholdas elemzés bizonyította, hogy a robbanások valójában a közeli rakétagyártó létesítményben történtek.

Folytatják az urándúsítást

A mostani eset azért lehet mégis különös, mert 2020 januárjában Irán közölte: nem korlátozza többé atomprogramját, és nem teljesíti a 2015-ben a nagyhatalmakkal kötött nukleáris önkorlátozását azt követően, hogy Donald Trump Irán-ellenes büntető szankciókat léptetett érvénybe. Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Irán, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország felügyelete alá tartozó paktum lényege az volt, hogy Irán visszafogja az atomprogramját - cserébe a gazdaságát súlyosan érintő szankciókat fokozatos feloldják.

Ez kifejezetten az urándúsításra használt centrifugák számát, az urándúsítás mennyiségét, illetve annak "sűrűségi fokát" tartotta kontroll alatt. Irán januárban azt közölte, hogy bár nyitott a tárgyalásokra, de addig is korlátozás nélkül folytatja az urándúsítást, "amelyet technikai igényeitől tesz függővé".

Nincs kontroll?

A 2015-ös megállapodás 3,67 százalékban rögzítette az urándúsítás felső küszöbét, amit Irán januárra már 4,5 százalékosra emelt; emellett a szerződésben megkötött uránkészlet felső határát jelentő 202,8 kilogrammot is átlépték, ahogyan a nehézvízkészlet 300 tonnában rögzített maximumát is. (Az atomalku előtt Irán 20 százalékos szintig jutott, az atomfegyver készítéshez viszont 90 százalékos dúsítási szintet kellene elérni.)

Azt Behrouz Kamalvandi, az IAEO szóvivője már cáfolta, hogy a mostani eset következtében radioaktív szennyeződés jutott volna a szabadba; elmondása szerint nem is tároltak nukleáris anyagot. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) azt közölte, hogy "tudomásul veszi a bejelentett eseményt", és kapcsolatba lépett az iráni illetékesekkel, úgy látják, hogy a NAÜ folytatni tudja Natanzban az eddigi ellenőrzési tevékenységeit.