Aggódhatnak a nyugdíjasok

A horvát kormány a nők és férfiak nyugdíjkorhatárát 2023-ig 65 évről 67 évre emelné, valamint a korhatár előtti öregségi nyugdíjat 62 éves korra állapítaná meg, amit tovább szigorítana azzal, hogy 0,3 százalékos havi csökkenést is számolna az idő előtti nyugdíjra - közölte a Hina horvát hírügynökség.
MTI, 2016. április 21. csütörtök, 16:05
Fotó: Napi.hu

A tervezet heves vitát váltott ki a horvát nemzetgyűlésben. Az ellenzék szerint a törvénytervezet nem az állampolgárok, hanem a tőkések javát szolgálja.

A horvát kormány jövő héten készül elfogadni a nemzeti reformprogramját, amelyet Brüsszelnek is elküld, és amelynek részét képezi a nyugdíjrendszer megreformálása is.

Ellenzéki képviselők szerint ez a kormány a tőkések kormánya, nem az embereké, akik azért kényszerülnek idő előtti nyugdíjba, mert tönkre megy vagy megszűnik a vállalat, ahol dolgoznak. A szociáldemokraták és a nyugdíjas párt úgy vélte: a törvénytervezet azokat bünteti, akik a legtöbb munkaévvel rendelkeznek és a leginkább hozzájárultak a nyugdíjalaphoz.

Kormánypárti képviselők szerint az ellenzék átpolitizálja a nyugdíjreform kérdését, amely jelenlegi formájában fenntarthatatlan. A horvát nyugdíjbiztosítási hivatal (HZMO) korábban közölt adatai szerint az országban egy nyugdíjasra 1,13 aktív dolgozó jut.

Az Európai Bizottság márciusi jelentése szerint Horvátországban mindössze a nyugdíjasok 14 százaléka dolgozott 40 vagy annál több évig. 30 százalékuk 25-öt vagy annál kevesebb év után vonult nyugdíjba. Horvátországban az állampolgárokat átlagban 32,3 év munkaviszony után nyugdíjazták, ami alacsonyabb az európai átlagnál, ami 35,3 év. Az aktív lakosság 12 százaléka valamilyen nyugdíjat kap, ami a legmagasabb aránynak számít az Európai Unióban.

A HZMO legfrissebb adatai szerint a márciusi öregségi átlagnyugdíj 2483,47 kuna (106 ezer forint) volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba1002, 2016.04.21 18:42

Szegény Horvátok! A korhatár előtti nyugdíjat 62 évben állapítanák meg.
Na bezzeg nálunk ilyen nincs. Mindenki 65 éves koráig (egyelőre) fog dolgozni, ha megéri...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html