Aggódhatnak a nyugdíjasok - Magyarország újabb rangsorban végzett hátul

Négy európai ország vezeti a Natixis rangsorát, ami négy szempontot figyelembe véve vizsgálta, hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Magyarország a vizsgált 43 ország közül a 30. helyen végzett, ami a régiónkon belül is az egyik legrosszabb.
Kovács Bertold, 2017. július 20. csütörtök, 19:04
Fotó: Napi.hu

Norvégia, Svájc, Izland és Svédország áll a nyugdíjrangsor élén - derül ki a Natixis pénzügyi szolgáltató 2017-es globális nyugdíjazási indexéből. Az országok a lehetséges 100 pontból legalább 80-at szereztek. Magyarországot 59 pontra értékelték, ami a harmincadik helyre volt elég.

A vizsgált országok közül a legrosszabb helyzet Indiában van, melynek indexe mindössze 12, de Brazília 41-es és Görögország 40-es mutatójával is hátul végzett.

A régiónkban hátul

Az nem okozott meglepetést, hogy az észak- és nyugat-európai országok megelőzték Magyarországot, sőt lassan már az sem meglepő, hogy a csehek kiemelkednek a visegrádi országok közül, akik lista 16. helyét foglalják el. De már a szlovákok és a lengyelek is megléptek a magyaroktól. Előbbiek a 25., utóbbiak a 28. helyen végeztek, de még így is 5 ponttal megelőzik Magyarországot.

Szintén a magyarok előtt rangsorolt Szlovénia (24.) és Észtország (26.) is. Egyedül a litvánok (31.) teljesítenek a magyaroknál rosszabbul a vizsgált országok közül.

Európán kívül

A jól teljesítő európai országok közé beférkőzött Új-Zéland és Ausztrália az ötödik és hatodik helyre, Kanada pedig épp kicsúszott a legjobb tíz közül. Az Egyesült Államok a 17. helyen végzett. Magyarországot három ázsiai ország előzte meg: Japán, Dél-Korea és Szingapúr.

Hátul a BRIC

A BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) mind a lista végén végeztek. Kína viszonylag helytállt 50 pontjával, India viszont az utolsó helyet foglalja el, csak 12 pontot kapott. (A nyugdíjrendszer miatt aggódik az Európai Bizottság is.)

Az egyes részindexek mutatnak némi változatosságot. A legjobb egészségügyi ellátás a luxemburgiakra és a franciákra vár, az ország pénzügyi helyzete Új-Zélandban a legjobb. Az életminőség az összesített lista elején végzők mellett a braziloknál is kiemelkedő, míg az anyagi jólét indexe reflektálja a lista végleges eredményét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2017.07.21 00:30

@troll: "és az a kevés fiatal is elmegy, azaz nem ide fizeti az adókat és járulékokat.

azaz nálunk nincs, aki eltartsa a nyugdíjasokat, a magyar fiatal a brit nyugdíjasokat tartja el az ott megfizetett adójából."

Persze trollocska, csupan evi 1000 MRD -ot kuldenek haza a kulfoldon dolgozok... szerinted mire? Elarulom: ennek a nagy resze az otthon maradt nyugdijas szulok ellatasara megy, amibol persze rengeteget elvesz az allam ado formajaban.

Talan nem a gyerekgyarosokat kene tamogatni, hanem azt a penzt adocsokkentesre forditani. Persze ha az ado nagy reszet el nem lopnak penztaros lorinc es tarsain keresztul, akkor jutna mindenre, ugyanis az allam soha ennyi adot nem szedett be Mo -on mint az utobbi evekben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.07.20 23:31

a nyugati orszégokban sokkal több a dolgozó fiatal a nyugdíjasok számához viszonyítva, a bevándorlás miatt.

keleten épp fordított a helyzet, eleve nálunk rekord alacsony a születésszám, és az a kevés fiatal is elmegy, azaz nem ide fizeti az adókat és járulékokat.

azaz nálunk nincs, aki eltartsa a nyugdíjasokat, a magyar fiatal a brit nyugdíjasokat tartja el az ott megfizetett adójából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.20 22:48

A nyuggerek nemcsak ezért aggdódhatnak: a munkaerőhiány miatt hamarosan nyuggerszövetkezetekbe tömörítve paterolják vissza őket a munka világába... Lesz sírás és rívás, a ráérős buszozás, villamosozás helyett a szalag mellett fognak görnyedni... Kíváncsi leszek, hogy akkor is éltetik-e még majd Orbánt habzó szájjal, mint most...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.07.20 22:33

Nem meglepő az eredmény: tíz év után kis hazánkban minden nyugdíjas, - bár a kormány állítólag évente az infláció mértékének megfelelően emel - koldusszegénnyé válik. Csakhogy a nyugdíjasok fogyasztói kosara más, mint az átlagemberé, hiszen pl. sokkal többet költenek élelmiszerre - ami a infláció felett drágul - mint tartós fogyasztási cikkekre. Emellett a bérek lekörözik a nyugdíjakat, néhány év múlva az átlagbér az átlagnyugdíj 4-5-szöröse lesz.

Ezt a problémát csak a svájci indexálás visszahozása enyhíthetné, de erre - állítólag - nincs pénz. Lehet persze, hogy nem a pénz, hanem a politikai akarat hiányzik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html