Aggódik a City a brexit miatt

Az egyik legnagyobb brit befektetési bankcsoport, a Barclays vezérigazgatója szerint rendkívül fontos, hogy a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektora a brit EU-tagság megszűnése után is korlátozások nélkül hozzáférjen a külföldi EU-tagállamokból érkező magasan képzett szakemberekhez.
Papp Zsolt, 2017. április 26. szerda, 19:06
Fotó: Napi.hu

Jes Staley a BBC televíziónak nyilatkozva szerdán kijelentette: a City bankjai számára nem is az a legnagyobb horderejű kérdés, hogy London milyen újfajta kereskedelmi kapcsolatokat alakít ki az EU-val, miután kilépett az unióból, hanem az, hogy a bevándorlás szabályozásában milyen változások lesznek. Staley szerint ez talán még fontosabb a City pénzügyi szektora számára, mint a passporting-jogok érvényesülése - írja az MTI.

A passporting az euróövezeti piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyek rendszerét jelenti. Az Európai Bizottság álláspontja szerint a londoni pénzügyi szektor befektetési szolgáltatásokat nyújtó vállalatai elveszíthetik ezeket a jogosítványaikat, ha Nagy-Britannia tagsága az EU egységes belső piacán megszűnik.

A brit kormány azonban az EU-tagság megszűnése után nem kívánja fenntartani Nagy-Britannia tagságát az Európai Unió egységes belső piacán sem, mivel a hivatalos érvelés szerint e tagsághoz olyan feltételeket kellene teljesíteni, mintha a brit EU-tagság meg sem szűnne.

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök többször egyenes utalást tett arra is, hogy a bevándorlási szabályok szigorítása várható, miután Nagy-Britannia kilépett az EU-ból. May szerint ugyanis a brit EU-tagságról tartott tavaly júniusi népszavazás - amelyen a kilépést pártolók kerültek szűk többségbe - megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt, és az Európai Unió tagországaiból érkezők számának szabályozását kívánják.

A Barclays vezérigazgatójának szerdai nyilatkozata szerint azonban a bankok egyre inkább hasonlatossá válnak a technológiai cégekhez, ezért a legmagasabban képzett műszaki szakemberekre is szükségük van. Jes Staley szerint ezért a brit kormánynak elsődleges fontosságú kérdésként kell kezelnie, hogy e szakembereket a pénzügyi szolgáltatási szektor a brit EU-tagság megszűnése után is alkalmazhassa, és a világ bármely szegletéből Londonba csábíthassa.
Hozzátette: a City erejét az ott működő cégeknél felhalmozódott "intellektuális tőke" adja, ezért ez a kérdés fontosabb a passporting-jogoknál is.

Londoni pénzügyi elemzők szerint ugyanakkor a passporting-jogok elvesztése is súlyos veszteségeket okozna a City pénzügyi központjának.

HOZZÁSZÓLÁSOK