A NATO aggódik amiatt, hogy ha Görögország elhagyja az eurózónát, akkor az biztonsági kockázatot jelenthet a szövetséges államokra is - mondta Alexander Vershbow a nemzetközi szervezet helyettes főtitkára a Bloombergnek. Oroszország ugyanis nyitott Görögország felé, miközben a csőd szélén egyensúlyozó ország a hitelezőivel küzd. Oroszország ugyanis pénteken egy előzetes megállapodást ajánlott Görögországnak egy a mediterránon keresztül húzódó gázvezeték megépítésére. Ennek lesz hatása a NATO-ra, mondta Vershbow egy biztonsági konferencián Pozsonyban és hozzátette: "aggódunk emiatt."

Vlagyimir Putyin orosz elnök Görögországot és Törökországot is azzal hitegeti, hogy dél-európai energiaközponttá teszi őket, ha megépítik a fekete-tengeri gázvezetéket. Az Oroszország által megkörnyékezett országok között van még Szerbia és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság is, ahol az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov arról beszélt, hogy "külső erők" etnikai feszültségeket generálnak, hogy akadályozzák a projekt megvalósulását.

A görög válság még nagyobb instabilitást generálhat a Balkánon Wolfgang Ischinger, Németország volt amerikai nagykövete szerint, aki a müncheni éves biztonságpolitikai konferenciákat is vezeti. A szakember úgy véli, ha Görögország elhagyja az eurózónát, akkor Moszkva ebben annak az elméletének az igazolását fogja látni, miszerint az EU hanyatlik és szétesőben van. A Balkán még mindig nem egy stabil és békés hely - jegyezte meg. Ugyanakkor hangsúlyozta: az EU kapacitásait stabilizálni kell minden szempontból. Ha Görögország elbukik, az borzasztó lenne - tette hozzá.