Lengyelország rekordmennyiségű búzát exportál, ám a szakértők és az ellenzék szerint inkább tartalékokat kellene gabonából képeznie - írta a Rzeczpospolita. A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint januárban 311 ezer tonna búzát vittek ki külföldre, ami hatszor több, mint egy éve. Számítások szerint márciusban további 588 ezer tonna exportot bonyolítottak le szemben a tavalyi 202 tonnával, áprilisban pedig 400 ezer tonna ment külföldre.

Összesen 2019 júliusa és 2020 márciusa között 2,8 millió tonna gabona hagyta el az országot, ami csaknem kétszer annyi, mint egy évvel korábban. A magyarázat a magas ár. A Santander bank elemzője szerint Oroszország, Ukrajna és Kazahsztán exportjának csökkenése félelmet keltett az élelmiszerhiány tekintetében a járvány ideje alatt. A Dél-afrikai és az arab vásárlók növelték beszerzéseiket, hogy biztonsági tartalékot képezzenek.

Eközben tombol a koronavírus-járvány Lengyelországban is, ehhez jön még a hidrológusok szerint olyan szárazság, amely nem volt 100 éve. Ezért az egykori parasztpárti mezőgazdasági miniszter, Marek Sawicki azt mondja, ez a hatalmas export nagyon nagy hiba. Szerinte a kivitel helyett stratégiai tartalékokat kellene az országban gabonából képezni. Más szakértők is arra hívják fel a figyelmet, hogy a túlzott export az őszre gabonahiányhoz vezethet.